Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης πρότυπο AGRO 2-1, 2-2 στην καλλιέργεια της ελιάς

Τσέλιου, Βασιλική (2008) Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης πρότυπο AGRO 2-1, 2-2 στην καλλιέργεια της ελιάς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap89_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (748kB)

Abstract

Σκοπός αυτού του προτύπου είναι η καθιέρωση συστήματος διαχείρισης για την άσκηση της γεωργίας υπό όρους που σέβονται και προάγουν το περιβάλλον, την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων. Συμμορφούμενη προς το παρόν πρότυπο, μια γεωργική εκμετάλλευση οδηγείται να διαμορφώσει πολιτική και να θέσει συγκεκριμένους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές απαιτήσεις, τις ισχύουσες προδιαγραφές για τα γεωργικά προϊόντα, καθώς τις πληροφορίες για σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση της γεωργικής παραγωγής είναι η ισόρροπη μέριμνα για το περιβάλλον και για την ποιότητα των προϊόντων. Ως επιτυχημένη παραγωγική διαδικασία, κατά το πρόσφατο παρελθόν, θεωρούνταν η επίτευξη της μέγιστης ποσότητας τελικού προϊόντος με τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των εχθρών και ασθενειών μια καλλιέργειας κάτω από την στρατηγική συχνών και καθολικών ψεκασμών. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά από την εμφάνιση των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης και στη χώρα μας, η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά. Ο κλάδος παραγωγής γεωργικών προϊόντων στρέφεται πλέον σε νέες εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις όλο και μεγαλύτερες νομοθετικές και περιβαλλοντικές πιέσεις, στα σύγχρονα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής, στους απαιτητικότερους και καλύτερα ενημερωμένους καταναλωτές και στη διαρκώς αυξάνουσα δημοτικότητα των σύγχρονων μορφών παραγωγής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι και αυτοί που στηρίζουν και προωθούν την εφαρμογή των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Αυτό το οποίο προέχει είναι να ενημερωθεί ο τελικός καταναλωτής για την διαφοροποίηση και τα οφέλη που του παρέχουν τα πιστοποιημένα προϊόντα και για τις εγγυήσεις που του παρέχει ένα εθνικό σήμα ποιότητας.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ελαιοποίηση, Ποικιλίες ελιάς, Πιστοποίηση και σήμανση των προϊόντων, HACCP, Προστασία του καταναλωτή, Ολοκληρωμένη διαχείριση στη γεωργική παραγωγή
Subjects: Ε > Ελαιόλαδο
Ε > Ελιά
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 08:36
Last Modified: 17 Mar 2015 10:24
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/682

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top