Τεχνολογία παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού φέτα

Χασάπη, Σοφία (2006) Τεχνολογία παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού φέτα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap38_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο που υπάρχει στο καθημερινό διαιτολόγιο του ανθρώπου. Ανά την υφήλιο παράγονται πολλά τυριά. Ένα από αυτά είναι και η Φέτα. Η Φέτα είναι ένα τυρί κατεξοχήν ελληνικό που παρασκευάζεται στη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Και που μετά από πολλούς αγώνες, δικαίως απέκτησε τον τίτλο προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι ένα λευκό χωρίς επιδερμίδα τυρί που διατηρείται σε άλμη και παρασκευάζεται μόνο από πρόβειο γάλα ή μίγμα αυτού με γίδινο σε αναλογία έως και 30%. Το Το γάλα αυτό πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος. Για την παραγωγή της Φέτας χρειάζεται γάλα καλής ποιότητας, πυτιά και αλάτι. Το γάλα θα πρέπει να παράγεται από υγιή ζώα, κάτω από υγιεινές συνθήκες και να είναι απαλλαγμένο από αντιμικροβιακές ουσίες. Το γάλα περιέχει μεγάλο αριθμό συστατικών, άλλα από αυτά σε μεγάλες ποσότητες (κύρια συστατικά) και άλλα σε μικρές (δευτερεύοντα συστατικά). Το γάλα εφόσον παραχθεί συλλέγεται και μεταφέρεται στο εργοστάσιο. Εκεί γίνεται ο ποιοτικός του έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του, προκειμένου να ξεκινήσει η επεξεργασία του.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιαβάσης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Πρόβειο γάλα, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Τυρόπηγμα, Μακροσκοπικός έλεγχος, Αλλοιώσεις τυριών, Κώδικας τροφίμων και ποτών
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 13 Mar 2015 17:00
Last Modified: 01 Apr 2015 10:07
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/666

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top