Συνεταιρισμός Αμπελάκιων

Τίκα, Μαρία (2006) Συνεταιρισμός Αμπελάκιων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap82_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (209kB)

Abstract

Στη μελέτη παρουσιάζεται το αγροτικό ζήτημα μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής εξέλιξης της σύγχρονης Ελλάδας. Η θέση περιέχει δύο συμπληρωματικές απόψεις: 1) η μεγάλη έγγεια ιδιοκτησία, που παράγει για την αγορά (το τσιφλίκι), δεν ήταν στην Ελλάδα του 19ου το «λείψανο» μιας προγενέστερης «φεουδαρχίας», αλλά κάτι που προήλθε από την ενσωμάτωση ενός προκαπιταλιστικού τομέα, που δεν υπήρξε ποτέ του «φεουδαρχικός» μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. 2) Η εξαφάνιση της τσιφλικάδικης αυτής ιδιοκτησίας, για χάρη της μικρής καλλιέργειας, που έγινε με την αγροτική μεταρρύθμιση του 1917, δεν παρεμπόδισε την εξέλιξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Αντίθετα, η μικρή αγροτική καλλιέργεια αποτέλεσε μια ιδιαίτερη ζωντανή μορφή, γιατί ανταποκρινόταν καλύτερα στα συμφέροντα του κεφαλαίου που την χειραγωγούσε. Από την άλλη μεριά, στις συνθήκες μικτής οικονομίας, η προώθηση του θεσμού των συνεταιρισμών και ειδικότερα των αγροτικών, επιβάλλεται, όχι μόνο από κοινωνικούς αλλά κυρίως από οικονομικούς λόγους.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Νηματοβαφείο, Γαιοκτησία, Αγροτικός συνεταιρισμός, Κοινωνική πολιτική, Τσιφλίκια, Εμπόριο γεωργικών προϊόντων
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα - Μάρκετινγκ
Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Σ > Συνεταιρισμοί
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 13 Mar 2015 10:49
Last Modified: 30 Mar 2015 12:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/655

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top