Ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης της απασχόλησης και του Α.Ε.Π. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά το 1995

Σκοτάδης, Διονύσιος (2006) Ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης της απασχόλησης και του Α.Ε.Π. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά το 1995. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap95_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (627kB)

Abstract

Η περιφέρεια της Πελοποννήσου είναι κατ’ εξοχήν ορεινή περιοχή. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ο πληθυσμός της είναι αγροτικός. Σε σχέση με την χώρα, το ποσοστό είναι διπλάσιο. Ο πληθυσμός της Περιφέρειας παρουσιάζει σχετικά πολύ μικρή αύξηση τα τελευταία τριάντα χρόνια λόγω εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, αλλά και λόγω γήρανσης και υπογεννητικότητας. Το ονομαστικό Α.Ε.Π. της περιφέρειας παρουσιάζει αύξηση μετά το 1995, η οποία ποσοστιαία είναι μεγαλύτερη από τους δείκτες αποπληθωρισμού. Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας παρουσιάζουν σημαντική συρρίκνωση τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (με εξαίρεση την Κορινθία). Αντιθέτως, εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει ο τριτογενής τομέας. Αν και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της χώρας, το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζεται κι αυτό χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο. Η συμμετοχή στην ανεργία για τους πτυχιούχους είναι μικρότερη σε σχέση με τους λιγότερο μορφωμένους αλλά και σε σχέση με το σύνολο των πτυχιούχων της χώρας. Έντονο πρόβλημα ανεργίας υπάρχει κυρίως στην ηλικιακή κατηγορία 20-30 ετών και στους αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κολοκοντές Αργύριος
Uncontrolled Keywords: Μεταποιητικές, Κατασκευαστικές επιχειρήσεις, Αναπτυξιακά προγράμματα, Οικονομική δραστηριότητα
Subjects: Α > Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
Α > Απασχόληση
Γ > Γεωργικά προϊόντα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 13 Mar 2015 09:02
Last Modified: 16 Mar 2015 11:45
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/647

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top