Ωχρατοξίνη Α: επιδράσεις στην υγεία, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων των αγροτικών ζώων, στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου = Ochratoxin A: effects of on animal health, productivity and quality of animal products, in Human’s feeding chain

Παπαδοπούλου, Σοφία (2008) Ωχρατοξίνη Α: επιδράσεις στην υγεία, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων των αγροτικών ζώων, στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου = Ochratoxin A: effects of on animal health, productivity and quality of animal products, in Human’s feeding chain. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp27_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (332kB)

Abstract

Οι ωχρατοξίνες παράγονται από διάφορα είδη μυκητιακών στελεχών Aspergillus και Penicillium. Υπάρχουν πολλά είδη. Η ωχρατοξίνη Α είναι η σημαντικότερη ενώ η Β σπάνια εμφανίζεται ως φυσικός μολυσματικός παράγοντας. Οι άλλες ωχρατοξίνες δεν έχουν βρεθεί σε φυσικά προϊόντα. Η πιθανότητα να μολυνθούν τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές είναι διαδεδομένη. Η ωχρατοξίνη Α έχει βρεθεί στον αραβόσιτο, το κριθάρι, το σιτάρι και τη βρώμη, καθώς επίσης και σε πολλά άλλα τρόφιμα, καρυκεύματα, καφέ, κακάο, μπύρα, κρασί, σταφίδες και κρέας. Οι τροφές μπορεί να μολυνθούν στον αγρό ή μετασυλλεκτικά όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας καταστούν ευνοϊκές. Στα ζώα, το κύριο όργανο-στόχος της τοξίνης είναι τα νεφρά και σπάνια το συκώτι. Η ωχρατοξίκωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και την παραγωγικότητα τους. Ιδιαίτερα ευαίσθητα εμφανίζονται να είναι τα πτηνά και οι χοίροι. Επίσης εμφανίζεται να έχει καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο αν και τα στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι αρκετά. Ωστόσο το 2001 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θέσπισε ανώτατο επιτρεπτό όριο της ωχρατοξίνης Α, στα δημητριακά και τα προϊόντα τους, τα 5mg/kg. Από το 2001πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει αυτά τα επίπεδα επίσημα στα τρόφιμα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Ωχρατοξίνη στα ζώα, Ωχρατοξίνη στον άνθρωπο
Subjects: Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Ζ > Ζώα - Ασθένειες
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Mar 2015 16:42
Last Modified: 01 Apr 2015 12:38
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/637

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top