Αφλατοξίνες: επιδράσεις στην υγεία, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων των αγροτικών ζώων, δυνατότητες θεραπείας, πρόληψης και αποτοξίνωσης = Aflatoxins: effects of on animal health, productivity and quality of animal products, potential treatment, prevention and detoxification

Καλυκάκη, Χρυσούλα (2008) Αφλατοξίνες: επιδράσεις στην υγεία, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων των αγροτικών ζώων, δυνατότητες θεραπείας, πρόληψης και αποτοξίνωσης = Aflatoxins: effects of on animal health, productivity and quality of animal products, potential treatment, prevention and detoxification. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp26_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (348kB)

Abstract

Οι Αφλατοξίνες παράγονται από τους μύκητες Aspergillus Flavus και Aspergillus parasiticus. Η αφλατοξίνη Β1 είναι η σημαντικότερη, δημιουργεί καρκινώματα και έχει μελετηθεί παγκοσμίως. Αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές μυκοτοξίνες που βρίσκονται στην φύση. Οι ισχυρότατες τοξικές ουσίες και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες ( μούχλες ) που αναπτύσσονται κυρίως στα ξηρά φρούτα ,ξηρούς καρπούς ( ιδιαίτερα στα αράπικα φιστικιά και αμύγδαλα ),μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα των ζώων που έχουν τραφεί με τροφές(καλαμπόκι κ.λ.π),στις οποίες έχουν αναπτυχθεί μύκητες (ευρωτίαση, μούχλα). Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα ζώα μετά την λήψη αφλατοξινών εξαρτώνται από τη δόση και από το χρόνο έκθεσης τους στην τοξίνη. Μεγάλες δόσεις οδηγούν στον θάνατο ενώ μικρές σε χρόνια τοξίκωση με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Γενικά τα νεαρά ζώα είναι πιο ευάλωτα από τα ηλικιωμένα. Από τις μέχρι τώρα γνωστές μυκοτοξίνες, οι αφλατοξινες έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο λόγω της πλατιάς εξάπλωσης τους σε όλο τον κόσμο και λόγω της μεγάλης ποικιλίας τροφών που μολύνουν. Οι αφλατοξίνες επηρεάζουν όλα τα είδη των ζωών τα κοτόπουλα, τους χοίρους, τα άλογα και άλλα κατοικίδια ζώα. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι οι χοίροι και τα πτηνά με προβλήματα στο ήπαρ. Στον άνθρωπο μπορεί να επιβαρυνθεί με μυκοτοξίνες από μολυσμένη με μύκητες τροφή με αποτελέσματα που μπορεί να είναι οξείας τοξικότητας ή χρόνιες ασθένειες.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Αφλατοξίνες στα ζώα, Μυκοτοξίνες στον άνθρωπο
Subjects: Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Ζ > Ζώα - Ασθένειες
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Mar 2015 16:28
Last Modified: 01 Apr 2015 12:37
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/636

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top