Η παραγωγή προϊόντων χαλβαδοποιίας στη χώρα μας – Μακεδονικός χαλβάς

Πετρίδου, Όλγα (2006) Η παραγωγή προϊόντων χαλβαδοποιίας στη χώρα μας – Μακεδονικός χαλβάς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap90_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (526kB)

Abstract

Η βασικότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή χαλβά είναι το σησάμι. Η ποικιλία που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαλβά είναι το Sesamun Indicum L. Κυριότερες χώρες καλλιέργειάς του είναι η Ινδία και το Σουδάν. Από τις χώρες αυτές η εταιρεία «Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ» κάνει εισαγωγές σησαμιού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ακολουθούν οι διαδικασίες παραλαβής των πρώτων υλών που εκτός από το σησάμι είναι η ζάχαρη, η γλυκόζη, το φυτικό έλαιο, οι ξηροί καρποί και το κακάο και οι έλεγχοι που αυτές υπόκεινται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η διαδικασία παραγωγής ξεκινάει με την παραγωγή ταχινιού. Από την ζύμωση του ταχινιού με τα υπόλοιπα προαναφερθέντα υλικά προκύπτει ο χαλβάς. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται αρχικά. Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί την πείρα των εργαζομένων αλλά και την επισταμένη προσοχή τους για τη σωστή υγιεινή του προϊόντος. Αυτά βέβαια επιτυγχάνονται με τον ανάλογο σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σχεδίου HACCP.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Διατροφική αξία χαλβά, Διασφάλιση ποιότητας χαλβά, Κατεργασία σισαμιού
Subjects: Π > Ποιοτικός έλεγχος
Ζ > Ζαχαροπλαστική
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Mar 2015 11:41
Last Modified: 27 Mar 2015 08:48
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/628

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top