Τα είδη μανιταριών και η παραγωγή, αξιοποίηση και διατροφική τους αξία

Πάππα, Στυλιανή (2006) Τα είδη μανιταριών και η παραγωγή, αξιοποίηση και διατροφική τους αξία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap27_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (316kB)

Abstract

Μελετώντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία, στην Ελλάδα, για τα μανιτάρια ανακαλύπτει κανείς έναν κόσμο «γνωστό-άγνωστο». Υπάρχουν πάρα πολλά είδη τα οποία δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα και από τα ήδη γνωστά κάποια ερευνώνται ακόμα. Ο κόσμος των μανιταριών είναι συναρπαστικός και αυτό οφείλεται στις όμορφες εικόνες που δίνουν τα χρώματα των διαφόρων ειδών όσο και στη διαφορετικότητα των σχημάτων. Τα μανιτάρια ανήκουν σε μία κατηγορία τροφίμων μεταξύ των λαχανικών και του κρέατος. Πολλοί δεν τα αποδέχονται ως πλήρη τροφή ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως είναι από τις πιο πλήρεις και υγιεινές τροφές, με αρκετή προσφορά στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Ελλάδα παρόλο που υπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται μανιτάρια, η κατανάλωσή τους από τους Έλληνες βρίσκεται ακόμα σε χαμηλό ποσοστό. Επίσης λόγω του ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τυποποίηση και μεταποίηση, τα ελληνικά μανιτάρια εξάγονται, μεταποιούνται κα συσκευάζονται στο εξωτερικό και επαναεισάγονται στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές με πολύ υψηλότερη τιμή από ότι εξάγονται. Αν και η καλλιέργεια των μανιταριών (ήμερα μανιτάρια) έχει διαδοθεί αρκετά στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα συλλέκτες ελεύθερων μανιταριών (άγρια μανιτάρια). Αυτό έχει σαν συνέπεια να καταναλώνονται πολλά βλαβερά μανιτάρια τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αφυδάτωση, μείωση όρασης, πόνους, τροφικές δηλητηριάσεις, παραισθήσεις, ακόμα και θάνατο.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Διατροφική αξία μανιταριών, Φαρμακευτικά μανιτάρια, Εχθροί και ασθένειες μανιταριών, Δηλητηριώδη μανιτάρια
Subjects: Μ > Μανιτάρια - Καλλιέργεια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Mar 2015 11:37
Last Modified: 01 Apr 2015 07:15
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/626

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top