Υδατοκαλλιέργειες και ανάπτυξη παράκτιων περιοχών στην Ελλάδα

Χοχλάκης, Χρήστος (2013) Υδατοκαλλιέργειες και ανάπτυξη παράκτιων περιοχών στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap15_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η απασχόληση των Ελλήνων σε αυτό τον κλάδο του πρωτογενή τομέα αν και είναι γνωστή από την αρχαιότητα, γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Καθοριστικοί παράγοντες που συντέλεσαν στο γεγονός αυτό, είναι η ανάγκη επιβίωσης των ανέργων στις παράκτιες περιοχές και ως εκ τούτου η δυνατότητα απασχόλησής τους σε άλλους πρωτογενείς τομείς (εκτός γεωργίας και κτηνοτροφίας), οι ευρωπαϊκές χρηματικές επιδοτήσεις, οι ευνοϊκές τοπογεωγραφικές (εκτεταμένο μήκος και μορφολογία της ελληνικής ακτογραμμής) και κλιματολογικές συνθήκες (ήπιο κλίμα) της Ελλάδας. Εξίσου σημαντική στην εξέλιξη του υπό μελέτη κλάδου θεωρείται και η συνεισφορά του αυστηρού νομικού πλαισίου υπό το οποίο λειτουργούν σήμερα οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας καθιστώντας τον κλάδο αυτό, λιγότερο επιβαρυντικό στο θαλάσσιο οικοσύστημα σε σχέση με την συλλεκτική αλιεία και τον τουρισμό. Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις και τα τοπογεωγραφικά-κλιματολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, συντέλεσαν ώστε ο τομέας των θαλάσσιων καλλιεργειών, στην σημερινή εποχή να έχει εδραιωθεί ως ο κυριότερος των υδατοκαλλιεργειών, με καθαρά εξαγωγικό και εξωστρεφή χαρακτήρα εθνικής σημασίας. Από τα παραγόμενα προϊόντα του τομέα αυτού, η τσιπούρα και το λαβράκι αποτελούν τα βασικότερα παραγόμενα είδη της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, το υψηλότερο ποσοστό των οποίων προορίζεται στην Ιταλία.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Χαρακτηριστικά υδατοκαλλιεργειών, Θαλασσοκαλλιέργειες
Subjects: Α > Αλιεία
Ψ > Ψάρια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Mar 2015 09:53
Last Modified: 16 Mar 2015 10:25
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/619

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top