Συλλογή και αξιολόγηση αποτελεσμάτων του Προγράμματος: γενετική βελτίωση και αναβάθμιση της βοοτροφίας στο Νομό Φλώρινας

Βακφάρης, Γεώργιος and Λασηθιωτάκης, Νικόλαος (2008) Συλλογή και αξιολόγηση αποτελεσμάτων του Προγράμματος: γενετική βελτίωση και αναβάθμιση της βοοτροφίας στο Νομό Φλώρινας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp11_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σε 537 αγελάδες διαφόρων φυλών, προερχόμενες από εκτροφές του νομού Φλωρίνης , πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε Συγχρονισμό Οίστρων , Τεχνητή Σπερματέγχυση και Εμβρυομεταφορά. Τα σπέρματα και τα έμβρυα προέρχονταν από βελτιωμένα ζώα των φυλών Limousine και Fleckvieh. Το 70% των σπερμάτων προερχόταν από βελτιωτές ταύρους της φυλής Limousine, το 28% των σπερμάτων προερχόταν από βελτιωτές ταύρους της φυλής Fleckvieh και το 2% ήταν έμβρυα και των δυο παραπάνω φυλών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: Πολύ χαμηλό ποσοστό (5%) παρουσίασαν απώλεια σπειράματος, ενώ το (95%) των αγελάδων διατήρησαν κανονικά το σπείραμα καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 ημερών που απαιτεί ο κατασκευαστής. Το ποσοστό των ζώων που εκδήλωσαν οίστρο ήταν υψηλό, ενώ το ποσοστό επιστροφών σε οίστρο κυμάνθηκε στο 25% . Παράλληλα το ποσοστό των αγελάδων που κυοφόρησαν κυμάνθηκε στο 75%.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μιχαηλίδης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Γενετική βελτίωση βοοιδών, Τεχνητή σπερματέγχηση αγελάδων
Subjects: Β > Βοοειδή
Ζ > Ζώα - Γενετική
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Mar 2015 08:51
Last Modified: 31 Mar 2015 12:17
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/605

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top