Η χρήση των στέμφυλων στη διατροφή κρεοπαραγωγών ορνιθίων συμβατικής εκτροφής – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ορνίθειου κρέατος στήθους (m. pectoralis superficialis)

Σιαμάτρα, Ελένη (2013) Η χρήση των στέμφυλων στη διατροφή κρεοπαραγωγών ορνιθίων συμβατικής εκτροφής – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ορνίθειου κρέατος στήθους (m. pectoralis superficialis). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap38_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασίας πραγματεύεται την μελέτη της επίδρασης της προσθήκης πούλπας στέμφυλων από κόκκινα σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο στο σιτηρέσιο των ορνίθιων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ορνίθειου κρέατος στήθους. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με 320 συνολικά ορνίθια ηλικίας νεοσσού ημέρας μέχρι την ηλικία των 42 ημερών. Τα 320 ορνίθια διαμοιράστηκαν σε 4 ομάδες. Κάθε ομάδα περιλάμβανε 4 υποομάδες - επαναλήψεις των 20 ομάδων η κάθε μια. Τα ορνίθια της ομάδας - μάρτυρας λάμβαναν ως τροφή ένα τυποποιημένο σιτηρέσιο κρεοπαραγωγών ορνίθων που δεν περιείχε στέμφυλα, ενώ οι υπόλοιπες 3 ομάδες λάμβαναν το ίδιο βασικό σιτηρέσιο εμπλουτισμένο επιπλέον με 2,5, 5 ή 10 kg/1000kg στέμφυλα. Με το τέλος του πειράματος σε δείγμα από κάθε ομάδα πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός της βασικής χημικής σύστασης του κρέατος, προσδιορισμός της οξειδωτικής σταθερότητας του μυϊκού ιστού του στήθους καθώς και μέτρηση του χρώματος των μυϊκού ιστού του στήθους κατά τη συντήρηση του κρέατος (4°C) για 5 ημέρες. Η προσθήκη στην τροφή στέμφυλων βελτίωσε τις αποδόσεις των ορνιθιών σε σχέση με την ομάδα των μαρτύρων όσον αφορά την αύξηση του σωματικού βάρους. Η μεγαλύτερη αύξηση σωματικού βάρους παρατηρήθηκε στα ορνίθια της ομάδας ΜΕΛ 5. Επίσης ορνίθων δεν επηρέασε το βαθμό της λιπιδικής υπεροξείδωσης στα δείγματα κρέατος κατά τη συντήρησή τους για 5 ημέρες.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Όρνιθες, Πεπτικό σύστημα, Αναπαραγωγικό σύστημα, Λίπος, Χρωστικές, Στέμφυλα, Οξειδωτική σταθερότητα
Subjects: Κ > Κρέας
Π > Πρότυπα διαχείρισης ποιότητας
Π > Πτηνά - Διατροφή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 11 Mar 2015 20:07
Last Modified: 30 Sep 2015 06:38
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/594

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top