Παραγωγή και εμπορία της σουλτανίνας

Ρούπτσιος, Ευάγγελος (2013) Παραγωγή και εμπορία της σουλτανίνας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap12_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (820kB)

Abstract

Οι απαρχές της Αμπελουργίας βρίσκονται στον Καύκασο περίπου 5 χιλιετίες πριν. Η καλλιέργεια του αμπελιού πέρασε και αναπτύχθηκε γρήγορα στον τότε γνωστό κόσμο, ενώ αργότερα εξαπλώθηκε και ευρύτερα με μεγάλη μέχρι και σήμερα ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, έως και τον μεσοπόλεμο, υπήρχαν πέντε εκ. στρέμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις ανέρχονται στα 1,3 εκ. στρέμματα παρά το ευνοϊκό κλίμα της Ελλάδας. Η Σουλτανίνα πήρε το όνομα της από τη περιοχή Σουλτάνε του Ιράκ. Σήμερα μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργεια σουλτανίνας βρίσκονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της γνώρισε ανάπτυξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως στις περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή ένωση εξαπλώθηκε και στη Βόρειο Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει επικέντρωση στην καλλιέργεια της επιτραπέζιας σουλτανίνας, η οποία με τις βελτιωμένες τεχνικές καλλιέργειας μπορεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς. Η καλλιέργεια της Σουλτανίνας είναι χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί σημαντική επένδυση κεφαλαίου και εργασίας καθώς τυχόν σφάλματα στιγματίζουν και τη μετέπειτα παραγωγική ζωή. Παρόλα αυτά, παράγοντες όπως το χρώμα, το βάθος, το pH του εδάφους, η κατανομή των βροχοπτώσεων, η ποιότητα του αρδευτικού νερού, η ατμοσφαιρική υγρασία κ.τ.λ. παίζουν σημαντικό ρόλο.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Κοινή Οργάνωση Αγορών, Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, Φυτοπροστασία, Ευδεμίδα (grape berry moth) (Polychrosis botrana), Κοινός τετράνυχος (Tetranychus urticae), Πρόψυξη, Μεσογειακή διατροφή
Subjects: Α > Αμπέλια - Βιολογική γεωργία
Σ > Σταφύλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 11 Mar 2015 19:53
Last Modified: 31 Mar 2015 06:33
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/592

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top