Ποιοτικός έλεγχος παστεριωμένου γάλακτος

Μυλωνάς, Χρήστος (2013) Ποιοτικός έλεγχος παστεριωμένου γάλακτος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap34_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η συγκεκριμένη εργασία αφόρα τον ποιοτικό έλεγχο του παστεριωμένου γάλακτος. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ιστορική αναδρομή και στην έκκριση του γάλακτος. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον ορισμό, στα γενικά στοιχεία και στην δειγματοληψία του γάλακτος. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην παστερίωση του γάλακτος. Στο πρώτο σκέλος της παστερίωσης γίνεται αναφορά στον ορισμό της, στον σκοπό και στις μεθόδους παστερίωσης. Γίνεται μια μικρή αναφορά στις μεθόδους της, οι οποίες είναι: α) βραδεία παστερίωση (LTLT) και β) Ταχεία παστερίωση (ΗTST). Στην συνέχεια περιγράφονται οι πρόσθετες επεξεργασίες στο παστεριωμένο γάλα, η επίδραση της παστερίωσης στο γάλα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και ο ποιοτικός έλεγχος του παστεριωμένου γάλακτος. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την υψηλή παστερίωση του γάλακτος. Γίνεται μία μικρή αναφορά στα γενικά στοιχεία της υψηλής παστερίωσης, στον σκοπό της και στον ορισμός της υψηλής παστερίωσης. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν πάνω στον ποιοτικό έλεγχο του παστεριωμένου γάλακτος. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν και γίνεται ανάλυση στα κύρια συστατικά του γάλακτος είναι: α) το λίπος, β) οι πρωτεΐνες, γ) η λακτόζη, δ) το Σ.Υ.Α.Λ, ε) Η οξύτητα, ζ) το pH, η) το ειδικό βάρος, θ) το σημείο πήξεως, ι) η αλκαλική φωσφατάση, κ) η δοκιμή της υπεροξειδάσης, λ) η ανίχνευση αντιβιοτικών και τέλος, ο μικροβιολογικός έλεγχος στην O.M.X και Coli του γάλακτος. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέθοδοι προσδιορισμού των παραπάνω δεικτών και αποτυπώνονται τα αποτελέσματα των πειραματικών μετρήσεων.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Πρωτεΐνες, Λακτόζη, Υπεροξειδάση, Μέθοδος Soxhlet – Henckel, Αλκαλική φωσφατάση, Προστασία του καταναλωτή, Ολική Αρίθμηση μεσόφιλων βακτηρίων (ΟΜΧ)
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 11 Mar 2015 19:15
Last Modified: 01 Apr 2015 09:51
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/588

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top