Βιοχημικές διαδικασίες κατά την ωρίμανση των τυριών

Αβραμίδου, Μαρία and Αμπάρη, Ουρανία (2006) Βιοχημικές διαδικασίες κατά την ωρίμανση των τυριών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp41_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (18MB)

Abstract

Το φαινόμενο της ωριμάνσης των τυριών είναι πολύπλοκο, διότι βασίζεται στη δράση ενός μεγάλου πλήθους μικροοργανισμών ποικίλλων ειδών. Τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα είναι η υδρόλυση της λακτόζης, εκείνη του λίπους και η διάσπαση των λευκωμάτων .Αυτό γίνεται με την δράση των φυσικών ενζύμων της πυτιάς και με τη χλωρίδα της τυρομάζας. Θα επιμείνουμε στους τελευταίους μια και τελικά διαμορφώνουν τις ιδιότητες των τυριών. Η τυρομάζα είναι ο χώρος που αναπτύσσονται μια σειρά από μικροοργανισμούς διαφόρων ειδών. Σ΄ αυτό πολλαπλασιάζονται ,πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να το διαφοροποιούν τόσο διασπώντας τα συστατικά του, όσο και με την δράση κυτταρικών εκκρίσεων. Η ανάπτυξη του σε αυτό είναι δυναμική διότι παρατηρείται η επικράτηση κατά αρχή ενός είδους, που όμως κατόπιν το διαδέχεται άλλο. Βλέπουμε λοιπόν, ότι η ποικιλία των μικροοργανισμών, οι συνθήκες για την ανάπτυξη τους, οι συμβιώσεις και ανταγωνισμοί μεταξύ τους είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν την τελική υφή του τυριού.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Τυροκομία, Ωρίμανση τυριών, Τυρομάζα, Τυρί φέτα, Καθαρισμός γάλακτος, Προσθήκη ενζύμων, Γενετικά τροποποιημένα οξυγαλακτικά βακτήρια
Subjects: Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 11 Mar 2015 08:19
Last Modified: 13 Mar 2015 10:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/546

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top