Παραγωγή φέτας και ποιοτικοί έλεγχοι στο γάλα και στη φέτα σε επίπεδο τυροκομείου

Φωτιάδου, Ειρήνη (2011) Παραγωγή φέτας και ποιοτικοί έλεγχοι στο γάλα και στη φέτα σε επίπεδο τυροκομείου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap20_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στόχος της εργασίας είναι η καταγραφή και παρουσίαση των διαδικασιών που ακολουθούνται στο κομμάτι τόσο του ποιοτικού ελέγχου όσο και της παραγωγής φέτας στην εταιρεία τυροκομικών προϊόντων ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε στην Έδεσσα, όπου και απασχολήθηκα κατά το 6μηνο της πρακτικής μου άσκησης. Η εταιρεία πιστοποιείται κατά ISO 22000 και συμμορφώνεται απόλυτα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές που ορίζει το σύστημα, τόσο στο εργατικό προσωπικό όσο και σε όλα τα στάδια του ποιοτικού ελέγχου και της παραγωγικής διαδικασίας της φέτας και των λοιπών προϊόντων. Όλοι οι έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο, στα μηχανήματα, στα οχήματα, στα απόβλητα αλλά και στα προϊόντα είναι συνεχείς και συστηματικοί. Πραγματοποιούνται από τον Υπεύθυνο Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, καταγράφονται και όπου υπάρχει πρόβλημα διορθώνεται σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων(ISO 22000) το οποίο είναι πιστοποιημένο από την TUV( οργανισμός ο οποίος πιστοποιεί ότι λειτουργεί σωστά το ISO 22000 για την καλύτερη ασφάλεια των τροφίμων). Αυτά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με τα προβλήματα και να γίνουν ολοένα και πιο αυστηρά. Στην εταιρεία πέραν της φέτας Π.Ο.Π. παράγονται και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όλα σύμφωνα με τις οδηγίες του συστήματος με απόλυτο κριτήριο την ποιότητα των προϊόντων και τον σεβασμό προς τον καταναλωτή. Στον χώρο του τυροκομείου υπάρχει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του χημείου, όπου η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα. Στο χημείο λαμβάνουν χώρα οι καθημερινοί ποιοτικοί έλεγχοι του γάλακτος από τον υπεύθυνο ομάδας ασφάλειας τροφίμων (Υ.Ο.Α.Τ.), πριν ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία του οποιοδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος. Τα αποτελέσματα των ελέγχων καταγράφονται σε καθημερινή βάση και μελετώνται αρχικά από τον Υ.Ο.Α.Τ. και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία ενημερώνει ο ίδιος άμεσα τους υπεύθυνους παραγωγής για να ληφθούν οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, Νωπό πρόβειο και γίδινο γάλα, Προδιαγραφές τελικού προϊόντος, Παραγωγή Φέτας Π.Ο.Π., Υδατάνθρακες
Subjects: Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 11 Mar 2015 07:28
Last Modified: 20 Oct 2015 08:04
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/542

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top