Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα Φλώρινας

Τριανταφυλλίδου, Βασιλική (2011) Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα Φλώρινας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap22_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια μικρή αναφορά στον Νομό Φλώρινας και γενικά στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι προϋποθέσεις προστασίας μιας ονομασίας, η διαδικασία καταχώρησης τους, οι συνέπειες αυτής της καταχώρησης και πως οι ονομασίες προελεύσεως χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ανταγωνιστικότητας. Το τρίτο κεφάλαιο αποτελεί μια αναλυτική περιγραφή όλων των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Φλώρινας. Το κρασί Αμυνταίου, η αμπελουργική του ζώνη και τα οινοποιεία του νομού. Τα φασόλια Πρεσπών, η παραδοσιακή τους καλλιέργεια και η διατροφική τους αξία. Οι πιπεριές Φλωρίνης και το Ξινό νερό. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά της πολιτικής για τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στο πλαίσιο της ΚΓΠ, για την Κυβερνητική πολιτική και για τους τρόπους στήριξης και προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τέλος για τον ρόλο της γυναίκας στη διατήρηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Την τελευταία δεκαετία επικρατεί διεθνώς η τάση της αυξημένης ζήτησης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφάλεια και υγιεινή. Στην Ελλάδα σήμερα, τοπικά προϊόντα έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα με τις κατάλληλες επικοινωνιακές στρατηγικές και επενδύσεις. Άλλα πάλι προϊόντα, μικρότερης σχετικά εμβέλειας, ενσωματωμένα στο τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής, αναπτύσσονται και αποκτούν το δικό τους καταναλωτικό κοινό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μέλφου Αικατερίνη
Uncontrolled Keywords: Φασόλια Πρεσπών, Κρασί Αμυνταίου, Ξινό νερό, Οινοποιητική δραστηριότητα, Μπαχαρικά και πικάντικα παράγωγα, Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, Φλώρινα
Subjects: Φ > Φλώρινα (Ελλάδα ) - Εμπόριο
Τ > Τοπική αυτοδιοίκηση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 10 Mar 2015 17:04
Last Modified: 20 Oct 2015 07:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/539

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top