Αφλατοξίνη m1 στο γάλα

Ταντούλας, Ιωάννης (2011) Αφλατοξίνη m1 στο γάλα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap72_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (536kB)

Abstract

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από διάφορα είδη μυκήτων κυρίως από τους Aspergillus flavus και Aspergillus parasiticus. Είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και μπορεί να προκαλέσουν τερατογένεση σε ανθρώπους και ζώα. Η αφλατοξίνη Β1(AFB1) έχει τον υψηλότερο βαθμό τοξικότητας για τα ζώα ακολουθούμενη από τις αφλατοξίνες M1 (AFM1), G1 (AFG1), B2 (AFB2) και G2 (AFG2). Το γάλα και κατά συνέπεια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πιθανές πηγές αφλατοξινών, Η επιμόλυνση του γάλακτος οφείλεται στην κατανάλωση από τα ζώα ζωοτροφών μολυσμένων με αφλατοξίνη AFB1 η οποία τελικά, απεκκρίνεται στο γάλα σαν αφλατοξίνη AFΜ1. Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο τη συνοπτική παρουσίαση των πρόσφατων βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με την παρουσία και την ανίχνευση της αφλατοξίνης AFM1 στο γάλα. Επίσης, παρουσιάζεται και ο εργαστηριακός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος, τα οποία πάρθηκαν από την αγορά της Φλώρινας και της Κοζάνης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Αφλατοξίνες (AFs), Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Μυκοτοξίνες, Φυσικοχημικές ιδιότητες, Ένζυμα στη βιοσύνθεση, Περιβαλλοντικοί παράγοντες, FAO – Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων
Subjects: Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 10 Mar 2015 16:49
Last Modified: 13 Mar 2015 08:56
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/537

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top