Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στη γεωργία και κτηνοτροφία = Genetically modified organisms in agriculture

Αγουρίδας, Κωνσταντίνος and Παπαγεωργίου, Μιχαήλ (2006) Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στη γεωργία και κτηνοτροφία = Genetically modified organisms in agriculture. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp33_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η γενετική μηχανική είναι η επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος, πορεύεται με άλματα και εμείς σαν επιστήμονες και σαν άνθρωποι, δεν έχουμε αποφασίσει, αν θα πρέπει να την ακολουθήσουμε ή να την επιβραδύνουμε. Κάθε μέρα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος φυτού που θα αντεπεξέρχεται καλύτερα στις δικές μας απαιτήσεις. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε τα περισσότερα από τα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα και να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον σε εμάς και στις επόμενες γενιές. Η επιλογή είναι δική μας, να εκμεταλλευτούμε τη γενετική μηχανική και να περιορίσουμε το πρόβλημα του υποσιτισμού, της έλλειψης νερού, της χρησιμοποίησης εδαφών που έχουν καταστεί άγων από την εντατική καλλιέργεια και την χρησιμοποίηση εδαφών που οι συνθήκες του περιβάλλοντος καταστούν αδύνατη την παραγωγή καλλιεργούμενων ποικιλιών. Στον αντίποδα όμως έρχεται η άγνοια των επιπτώσεων που θα έχουν οι ΓΤΟ σε εμάς και το περιβάλλον. Στα περίπου 15 χρόνια χρησιμοποίησης ΓΤΟ δεν έχουν παρατηρηθεί κάποια αξιόλογα συμπεράσματα, αλλά είναι το χρονικό περιθώριο αυτό ικανό να μας πείσει ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και στο απώτερο μέλλον. Τι θα γίνει εάν τα ΓΤΦ διασταυρωθούν με συγγενικές καλλιέργειες παραδοσιακών φυτών, θα έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές καλλιέργειες; Τα ΓΤΦ διατίθενται στην αγορά από ορισμένες πολυεθνικές, τι θα γίνει αν δημιουργηθεί καρτέλ και οι γεωργοί γίνουν δέσμιοι των πολυεθνικών. Όπως διαφαίνεται, η γενετική μηχανική είναι η επιστήμη, η οποία θα μας οδηγήσει στο μέλλον, μέλλον το οποίο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί(ΓΤΟ), Βιοτεχνολογία κτηνοτροφίας, Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά(ΓΤΦ), Μέθοδος PCR
Subjects: Β > Βιοτεχνολογία
Γ > Γεωργικά προϊόντα
Γ > Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 10 Mar 2015 14:42
Last Modified: 04 Jun 2015 10:45
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/528

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top