Η χρήση του μελισσόχορτου (Melissa officinalis L.) σε κρεοπαραγωγά ορνίθια βιολογικής εκτροφής – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ορνίθειου κρέατος στήθους (m. pectoralis superficialis)

Μπούντα, Μαρία (2011) Η χρήση του μελισσόχορτου (Melissa officinalis L.) σε κρεοπαραγωγά ορνίθια βιολογικής εκτροφής – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ορνίθειου κρέατος στήθους (m. pectoralis superficialis). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap77_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (784kB)

Abstract

Η εκτροφή ορνιθίων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη συμβάλλει στην κάλυψη ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής και κατανάλωσης του κρέατος. Κι αυτό συμβαίνει, εξαιτίας των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος των ορνιθίων. Η βιολογική εκτροφή των ορνιθίων είναι ένα σχετικά καινούριο σύστημα που έρχεται στο προσκήνιο, καθώς μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα ευαισθητοποιημένων καταναλωτών απαιτεί πλέον ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα. Η διατροφή των ορνιθίων, είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας, από εκείνους που επηρεάζουν την εκτροφή τους. Κι αυτό, γιατί, εκτός του ότι διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην εκδήλωση των δυνατοτήτων του γενετικού δυναμικού των ζώων, επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος των παραγόμενων ζωικών προϊόντων και την ενγένει ποιότητα τους. Για τους παραπάνω λόγους απαραίτητη είναι η χρήση ζωοτροφών, που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο, απαλλαγμένων από χημικά κατάλοιπα. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση στο θέμα της αντικατάστασης των «αυξητικών» αντιβιοτικών, κυρίως κατά την πάχυνση των παραγωγικών ζώων, αποτελούν τα αρωματικά φυτά. Τα αρωματικά φυτά παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιπρωτοζωικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που αποδίδονται σε μια μεγάλη ποικιλία φαινολικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται σε αυτά τα φυτά Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι πολύ λίγες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη δυνατότητα της χρήσης του μελισσόχορτου, με τη μορφή αλεύρου αποξηραμένων φυτών στη διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, πραγματοποιήσαμε την παρούσα μελέτη.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Πουλερικά ζωοτροφές, Βιολογική πτηνοτροφία, Βιολογική κτηνοτροφία Οικογένεια Lamiaceae, Αιθέρια έλαια, Αρωματικά φυτά, Γρίπη πουλερικών
Subjects: Α > Αρωματικά φυτά
Β > Βιολογικά προϊόντα
Κ > Κρέας
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 10 Mar 2015 08:47
Last Modified: 12 Mar 2015 08:15
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/505

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top