Ζώνη γάλακτος και ποιοτικός έλεγχος νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Μανώλης, Άγγελος (2010) Ζώνη γάλακτος και ποιοτικός έλεγχος νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap53_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το γάλα είναι το έκκριμα του μαστικού αδένα των θηλαστικών που προορίζεται για τη διατροφή του νεογέννητού τους για το οποίο αποτελεί τη μοναδική και πλήρη τροφή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η χρησιμοποίηση του γάλακτος των γαλακτοπαραγωγών ζώων στη διατροφή του ανθρώπου (είτε αυτούσιο είτε με τη μορφή γαλακτοκομικών προϊόντων), άρχισε σχεδόν συγχρόνως με την εξημέρωση αυτών. Η αξιοποίηση του γάλακτος και η μεταποίησή του σε άλλα προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, ξινόγαλα κλπ) γινόταν για χιλιετίες, με εμπειρικές μεθόδους στα πλαίσια της οικογενειακής οικονομίας. Η Γαλακτοκομία άρχισε να αναπτύσσεται ως επιστήμη μετά το 13ο αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 19ο, όταν άρχισαν παράλληλα να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και οι άλλες θετικές επιστήμες (κυρίως η Χημεία, η Βιοχημεία και η Μικροβιολογία). Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αρχικά στη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και την παρασκευή πληθώρας διαφορετικών ετικετών γαλακτοκομικών προϊόντων που θα ικανοποιούσαν ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή και στη συνέχεια στη αποφυγή αλλοιώσεων ή άλλων φυσικοχημικών μεταβολών που θα οδηγήσουν το γάλα και τα προϊόντα του στο να χάσουν τη θρεπτική τους αξία και τις φυσιολογικές οργανοληπτικές τους ιδιότητες και κατ΄ επέκταση να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Τυροκομικά προϊόντα, Διατροφικοί παράγοντες, Μικροβιολογικός έλεγχος, Θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, [Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα (Ο.Μ.Χ.], Λακτόζη
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 09 Mar 2015 16:12
Last Modified: 02 Nov 2015 10:48
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/501

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top