Διατροφικοί κίνδυνοι από την κατανάλωση οίνου

Μαλαπάνη, Ελένη (2011) Διατροφικοί κίνδυνοι από την κατανάλωση οίνου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap42_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (387kB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία, διαρθρώθηκε σε οχτώ κεφάλαια, αφού πρώτα έγινε συνοπτική αναφορά στην ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας. Από τους πρώτους που καλλιέργησαν αμπέλια θεωρούνται οι Άριοι, οι Σημίτες, οι αρχαίοι Πέρσες και οι Ασσύριοι. Στη συνέχεια η αμπελοκαλλιέργεια διαδόθηκε σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας και από εκεί στην Ελλάδα και την Φοινίκη .Ο οίνος ήταν γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς και για τους κινδύνους που ενέχει. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο σταφύλι και στην σύσταση αυτού. Έπειτα, αναφερόμαστε στον οίνο και στα φυσικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή, την αλκοόλη και την μεθανόλη, καθώς και σε άλλες αλκοόλες που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Συνεχίζοντας, μιλάμε για τις ουσίες που παράγονται σε ειδικές συνθήκες (μυκοτοξίνες, αφλατοξίνες, πατουλίνη, ωχρατοξίνη Α, βιογενείς αμίνες, καρβαμιδικός αιθυλεστέρας) και αναλύουμε την επίδρασή τους στην υγεία. Κάποιες από αυτές μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο ακόμα και καρκίνο. Στο 7ο κεφάλαιο, αναφέρουμε συνοπτικά τα βαρέα μέταλλα και τα αποτελέσματα των φυτοφαρμάκων. Τέλος, στο 8ο κεφάλαιο επισημαίνουμε τα πρόσθετα, τις ουσίες που επιτρέπεται να προστεθούν στον οίνο, καθώς και τις ουσίες που δεν επιτρέπονται αλλά συχνά χρησιμοποιούνται και προκαλούν αλλεργίες και άλλα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Uncontrolled Keywords: Χημική σύσταση του γλεύκους, Τσάμπουρο, Σάκχαρα, Αλκοόλη, Μεθανόλη, Μυκοτοξίνες, Βιογενείς αμίνες, Πρωτεΐνες, Θειώδης Ανυδρίτης, Σαλικυλικό οξύ, Χημική σύσταση του γλεύκους
Subjects: Δ > Διατροφή - Ποιότητα
Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 09 Mar 2015 15:47
Last Modified: 02 Nov 2015 10:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/498

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top