Μεταβολές στις αντιλήψεις των καταναλωτών γύρω από τα γενετικά τροποιημένα τρόφιμα: μια συγκριτική εφαρμογή των αλυσίδων μέσου στόχου

Κούτμος, Κωνσταντίνος-Μάριος (2011) Μεταβολές στις αντιλήψεις των καταναλωτών γύρω από τα γενετικά τροποιημένα τρόφιμα: μια συγκριτική εφαρμογή των αλυσίδων μέσου στόχου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap34_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (563kB)

Abstract

Η σύγχρονη γενετική μηχανική αποτελεί για καλό ή για κακό μια τεχνολογία που θα αφήσει εποχή. Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στο γεωργικό τομέα έχουν προκαλέσει μια παγκόσμια διχογνωμία και η συζήτηση έχει ήδη διαρκέσει δύο δεκαετίες. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επαναδιαπραγματεύεται το ζήτημα της σκοπιμότητας χρήσης της γενετικής τροποποίησης στις αγροτικές καλλιέργειες. Αναψηλαφώντας τόσο τα πλεονεκτήματα που υπογραμμίζουν οι υποστηρικτές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας όσο και τους κινδύνους που φέρνουν σε πρώτο πλάνο όσοι την αντιμάχονται, παρουσιάζεται μία πλήρης εικόνα του ζητήματος εξετάζοντάς το από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Καθώς ο τελικός κριτής της νέας τεχνολογίας δε μπορεί να είναι άλλος από τον καταναλωτή, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις στάσεις και πεποιθήσεις του. Η πρωτογενής έρευνα που έλαβε χώρα στην πόλη της Φλώρινας επιβεβαιώνει τις αρνητικές στάσεις των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η οποία έχει ήδη παρατηρηθεί στη βιβλιογραφία. Τα τελικά αποτελέσματα σε συνάρτηση με αυτά προηγούμενων ερευνών οφείλουν να χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη κατάλληλων πολιτικών τόσο στο πλαίσιο της εύρυθμης δημοκρατικής λειτουργίας όσο και σε αυτό της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Οργάνωση μαζικής τροφοδότησης, Γενετική Μηχανική, Βιοτεχνολογία, DNA, Νουκλεοτιδία, Κυτταρική καλλιέργεια, Βιοποικιλότητα, FAO/WHO
Subjects: Γ > Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα
Κ > Καταναλωτική συμπεριφορά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 09 Mar 2015 09:21
Last Modified: 15 Oct 2015 09:33
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/486

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top