Γενετική βελτίωση προβάτων φυλής Λέσβου: μοντέλα βελτίωσης προβάτων = Genetic improvement in sheep of Lesvos breed models of improvement in sheep

Γαλιώτος, Χρήστος (2005) Γενετική βελτίωση προβάτων φυλής Λέσβου: μοντέλα βελτίωσης προβάτων = Genetic improvement in sheep of Lesvos breed models of improvement in sheep. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp21_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Ο σύγχρονος αστικός – καταναλωτικός χαρακτήρας του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της γης επιβάλλει την αύξηση της παραγωγής των τροφίμων και της ποιότητας αυτών. Σε αυτή την επιταγή της εποχής η Γενετική Βελτίωση προβάλλει σημαντικό εφόδιο για τον άνθρωπο. Η γνώση πάνω στη γενετική, που διευρύνεται συνεχώς, πλαισιώνει τη Γενετική Βελτίωση με πλήθος μεθόδων και τεχνικών. Αρκεί να χρησιμοποιούνται με την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε τα αποτελέσματα να εκπληρούν τους στόχους. Σήμερα, αν και έχει γίνει πρόοδος σε σύγκριση με το παρελθόν, ακόμα δεν έχει η χώρα μας φτάσει στο επίπεδο αναπτυγμένων κτηνοτροφικά κρατών, όσον αφορά την άσκηση γενετικής βελτίωσης. Οι έλεγχοι ενεργούνται σε μικρή κλίμακα και είναι ελλιπείς. Ωστόσο, με την εφαρμογή προγραμμάτων υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και την ένταξη σε αυτά αρκετών κτηνοτρόφων, διατυπώνεται κάποια αισιοδοξία. Θα είναι καλύτερη μάλιστα η κατάσταση αν ορισμένα προβλήματα απαλειφθούν και άρουν έτσι την αμφισβήτηση του απλού παραγωγού προς τις βελτιωτικές διαδικασίες. Πρέπει να διατυπωθούν συγκεκριμένα μοντέλα με στόχους που θα απορρέουν με ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα έτσι θα είναι πιο άμεσα και πιο αποδοτικά. Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκαν τρία βελτιωτικά σχήματα του προβάτου της φυλής Λέσβου και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση στη δομή και στην οργάνωση της Γενετικής Βελτίωσης στην Ελλάδα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τζάλης Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Γενετική βελτίωση αγροτικών ζώων, Φυλή Λέσβου(πρόβατα), Κτηνοτροφικά προϊόντα
Subjects: Α > Αιγοπροβατοτροφία – Ελλάδα
Ζ > Ζωική αναπαραγωγή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 09 Mar 2015 08:03
Last Modified: 09 Mar 2015 08:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/476

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top