Ποιότητας επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών της αμπελουργικής περιοχής Ελαιοχωρίου - Καβάλας

Χατζηγιαννάκου, Σαββατούλα (2010) Ποιότητας επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών της αμπελουργικής περιοχής Ελαιοχωρίου - Καβάλας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap99_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (16MB)

Abstract

Το Ελαιοχώρι είναι ένα χωριό του Νομού Καβάλας. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του «Παγγαίου», στους πρόποδες του Όρους «Σύμβολο». Η καλλιέργεια της αμπέλου είτε οινοποιήσιμων είτε επιτραπέζιων σταφυλιών, στην περιοχή του Ελαιοχωρίου αλλά και γενικότερα στο σύνολο του Νομού Καβάλας, ευδοκιμεί από τα αρχαία χρόνια. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι αρκετές όπως και τα στρέμματα, τα οποία καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Τα οινοποιεία όλου του νομού φτάνουν τα 16 από τα οποία τα περισσότερα έχουν ονομασία προέλευσης, «Τοπικός οίνος Παγγαίου». Η αμπελοκαλλιέργεια κατέχει μια σημαντική θέση στην πυραμίδα του νομού σε σχέση με τα άλλα παραγόμενα προϊόντα. Οι προσυλλεκτικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα των επιτραπέζιων και των οινοποιήσιμων σταφυλιών, είναι η τοπογραφία, καλλιεργητικές τεχνικές, η λίπανση και η φυτοπροστασία. Οι μετασυλλεκτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των επιτραπέζιων σταφυλιών είναι η συγκομιδή, η συσκευασία, η τυποποίηση, η συντήρηση και το εμπόριο. Όσον αφορά τα οινοποιήσιμα σταφύλια οι μετασυλλεκτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά τους διαφέρουν από αυτούς των επιτραπέζιων, και είναι η συγκομιδή, η μεταφορά, η συντήρηση και η σύνθλιψη. Η διαδικασία οινοποίησης διαφέρει ανάλογα με τον χρωματισμό του κρασιού (λευκό, ερυθρό και ερυθρωπό).

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Οινοποιήσιμες ποικιλίες(Καβάλα), Σταφύλια, Ασθένειες αμπελιού
Subjects: Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Ο > Οινοποιεία
Ο > Οίνος και οινοποιία
Σ > Σταφύλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 08 Mar 2015 18:19
Last Modified: 11 Mar 2015 12:55
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/461

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top