Προσδιορισμός διαλυτών πρωτεϊνών σε γλεύκη των ποικιλιών SAUVIGNON BLANC και ΡΟΔΙΤΗΣ

Σταυρόπουλος, Δημήτριος (2010) Προσδιορισμός διαλυτών πρωτεϊνών σε γλεύκη των ποικιλιών SAUVIGNON BLANC και ΡΟΔΙΤΗΣ. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap49_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Οι πρωτεΐνες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και στην ποιότητα των οίνων. Παρουσιάζονται στην επιστήμη της οινολογίας ως μία από τις αιτίες διαφόρων προβλημάτων κατά την ωρίμανση και διατήρηση των οίνων, και ειδικότερα των λευκών οίνων. Είναι ευμετάβλητα και ασταθή συστατικά του οίνου, ανάλογα με τις μεταβολές του pH και της θερμοκρασίας, προκαλώντας τεχνολογικά προβλήματα όπως είναι τα πρωτεϊνικά θολώματα και τα άμορφα ιζήματα στον εμφιαλωμένο οίνο. Τέτοια προβλήματα είναι δυνατόν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τις βιομηχανίες παραγωγής οίνου, δεδομένου ότι εμφιαλωμένοι οίνοι με τέτοια προβλήματα είναι μη αποδεκτά προϊόντα από τον καταναλωτή. Στα πλαίσια της παρούσας πτυχιακής εργασίας, εξετάστηκε ο προσδιορισμός των διαλυτών πρωτεϊνών σε γλεύκη. Για τον προσδιορισμό χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Lowry και μετρήθηκε η απορρόφηση σε μήκος κύματος 750 nm. Η μέθοδος Lowry είναι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τον προσδιορισμό των πρωτεϊνών. Για το παρόν πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια 2 ποικιλιών, μίας ελληνικής μη αρωματικής, του Ροδίτη, και μίας ξενικής αρωματικής του Sauvignon blanc. Δέκα δείγματα σταφυλιών της ποικιλίας Ροδίτης και πέντε δείγματα σταφυλιών της ποικιλίας Sauvignon blanc, συλλέχθηκαν κοντά στην τεχνολογική ωριμότητα κάθε ποικιλίας, γλευκοποιήθηκαν, ο χυμός θειώθηκε και καταψύχθηκε. Στα γλεύκη αυτά προσδιορίστηκαν οι διαλυτές πρωτεΐνες, τα σάκχαρα, το pH και η ολική οξύτητα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Uncontrolled Keywords: Τύποι σταφυλιών, Χαρακτηριστικά σταφυλιών, Μετρήσεις πρωτεϊνών
Subjects: Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Ο > Οίνος και οινοποιία
Σ > Σταφύλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 08 Mar 2015 10:27
Last Modified: 06 Nov 2015 09:01
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/444

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top