Βιολειτουργικά τρόφιμα

Παπαϊωάννου, Ειρήνη (2010) Βιολειτουργικά τρόφιμα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap80_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ένας νέος όρος που έχει εισβάλει στο λεξικό της διατροφής τα τελευταία χρόνια. Ένα τρόφιμο λέγετε ότι είναι «λειτουργικό», αν αυτό περιέχει ένα συστατικό τροφίμου ή σύνθεση συστατικών, τα οποία επηρεάζουν μία ή περισσότερες λειτουργίες στόχους του οργανισμού, με έναν θετικό τρόπο. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών γι’ αυτά τα τρόφιμα αυξάνεται συνεχώς γιατί έχουν θρεπτικές επιδράσεις στον οργανισμό, θρεπτικές επιδράσεις λειτουργίας καθώς και θεραπευτικές επιδράσεις. Η βιοτεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας των λειτουργικών τροφίμων. Με αυτή μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα, η αξιοπιστία και η παραγωγικότητα της φυτικής σοδειάς ώστε τα τρόφιμα να είναι περισσότερο ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. Σ’ αυτό βοηθά και η χρήση των προβιοτικών που βελτιώνει τις ιδιότητες της ενδογενούς μικροχλωρίδας των προϊόντων. Η πρόσληψη επίσης φυτοοιστρογόνων ασκεί κι αυτή με τη σειρά της προστατευτικό ρόλο απέναντι σε διάφορες διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού. Τα βιολειτουργικά τρόφιμα παρά τις ευεργετικές τους επιδράσεις δεν καλύπτονται από κάποιο νομοθετικό πλαίσιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη παρόλη την ευρεία κυκλοφορία τους στο εμπόριο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μητλιάγκα Παρασκευή
Uncontrolled Keywords: Βιοτεχνολογία, Βιολειτουργικά συστατικά τροφίμων, Προβιοτικά, Θεραπευτικές ιδιότητες προβιοτιοτικών, Φυτοοιστρογόνα, Φαινολικά συστατικά, Νομοθεσία λειτουργικών τροφίμων
Subjects: Β > Βελτίωση ποιότητας
Τ > Τρόφιμα - Τεχνολογία
Υ > Υγεία και υγιεινή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 08 Mar 2015 08:18
Last Modified: 02 Apr 2015 08:02
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/432

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top