Μελισσοκομία: ο κλάδος, το προϊόν και οι προοπτικές του

Ντέλης, Αθανάσιος (2010) Μελισσοκομία: ο κλάδος, το προϊόν και οι προοπτικές του. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap50_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Από την πιο βαθιά προϊστορική αρχαιότητα, όλες οι παραδόσεις των λαών συνδέουν την μέλισσα με τις δραστηριότητες του ανθρώπου σε αναζήτηση τροφής και φανερώνουν ότι η μέλισσα υπήρξε από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του ανθρώπου στον αγώνα της ζωής. Ακόμη και προτού ο άνθρωπος επιδοθεί στη γεωργία, η μέλισσα τον εφοδίαζε με τροφή και με ένα πολύτιμο υλικό για πολλές χρήσεις, το κερί. Στη σύγχρονη εποχή, όπως και παλιότερα στην διαδρομή των αιώνων, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο επωφελούνται από την εργασία της μέλισσας και από τα υποπροϊόντα της δραστηριότητας της. Οι μέλισσες είναι και ήταν πάντα οι μόνοι παράγοντες συλλογής του απέραντου αποθέματος σακχάρου που βρίσκεται μέσα στο νέκταρ των λουλουδιών, το οποίο η φύση απλόχερα σκόρπισε παντού. Μαζεύοντας αυτό το σάκχαρο εκτελούν την υπηρεσία της σταυρογονιμοποίησης των λουλουδιών, προκαλώντας την παραγωγή βελτιωμένων σπόρων και καρπών σε μια πλατιά ποικιλία φυτών. Με αυτόν τον τρόπο συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία των ανθρώπων και ζώων, οικιακών και άγριων.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Μέλι, Κερί, Γύρη, Πρόπολη, Βασιλικός πολτός, Ιδιότητες μελιού, Ζύμωση του μελιού, Θρεπτική αξία του μελιού, Κρυστάλλωση, Μελισσόσφαιρα, Τρύγος μελιού, Πευκόδασος
Subjects: Μ > Μελισσοκομία
Μ > Μελισσοκομικά προϊόντα - Θεραπευτική χρήση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 08 Mar 2015 08:02
Last Modified: 01 Apr 2015 07:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/430

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top