Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών σε τυριά φέτα

Μπογδάνης, Αλέξανδρος (2010) Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών σε τυριά φέτα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap97_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η Listeria monocytogenes και η Salmonella spp. στα τυριά απασχολεί κατά διαστήματα τις αρχές αρκετών χωρών. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία [Κανονισμός (ΕΚ) 1441/2007] περί μικροβιολογικών κριτηρίων στα τρόφιμα θέτει αυστηρά όρια για την παρουσία των παραπάνω μικροοργανισμών στα τυριά. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας εξετάστηκαν 20 δείγματα τυριού φέτα που αγοράστηκαν από 4 Super markets της Φλώρινας, για την ανίχνευση της παρουσίας των παθογόνων μικροοργανισμών Escherichia coli, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes και των μικροοργανισμών-δεικτών Coliforms χρησιμοποιώντας πρότυπες μεθόδους. Στα δείγματα προσδιορίστηκαν επιπλέον η υγρασία και η λιποπεριεκτικότητα και υπολογίστηκε το λίπος επί ξηρού. Τα εξεταζόμενα τυριά πωλούνταν επί ζυγίω και προέρχονταν από 15 διαφορετικά τυροκομεία. Σε κανένα δείγμα δεν ανιχνεύθηκε παρουσία Salmonella spp. και Listeria monocytogenes, σε ένα δείγμα (ποσοστό 5% του συνόλου) ανιχνεύτηκε παρουσία S. aureus ενώ σε 5 δείγματα (25,0%) ανιχνεύθηκαν μικροοργανισμοί του είδους E. coli. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 35% των δειγμάτων που αναλύθηκαν δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αναφορικά με την ανώτατη περιεκτικότητα σε υγρασία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Uncontrolled Keywords: Μικροβιολογία τυριών, Χημική ανάλυση τυριών, Τροφολοιμώξεις, Σαλμονέλλα, Οξυγαλακτική χλωρίδα, Μέθοδος Gerber Van Gulik
Subjects: Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 08 Mar 2015 07:42
Last Modified: 03 Nov 2015 08:25
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/428

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top