Παραγωγή παραδοσιακής Κρητικής γραβιέρας (από αιγοπρόβειο γάλα) υψηλής ποιότητας από παραδοσιακή επιχείρηση γάλακτος του Ν. Χανίων και προτεινόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος

Μουστεράκης, Κωνσταντίνος (2010) Παραγωγή παραδοσιακής Κρητικής γραβιέρας (από αιγοπρόβειο γάλα) υψηλής ποιότητας από παραδοσιακή επιχείρηση γάλακτος του Ν. Χανίων και προτεινόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap77_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (15MB)

Abstract

Η επιχείρηση για την οποία γίνεται λόγος, με έδρα το ιστορικό χωριό Θέρισσο του νομού Χανίων, ξεκίνησε την εμπορική δραστηριότητά της το 1930 ασχολούμενη με την κτηνοτροφία και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Μετέπειτα η έδρα της επιχείρησης μεταφέρθηκε στο Βαρύπετρο Νέας Κυδωνίας με αδιάκοπες επενδύσεις στη νέα τεχνολογία της τυροκομίας και ένα ολοκληρωμένο, άριστο δίκτυο από τον γαλακτοπαραγωγό ως και τη διανομή των τελικών προϊόντων της, η επιχείρηση έχει κατακτήσει επάξια την τοπική και όχι μόνο αγορά. Έχει επίσης κερδίσει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην προτίμηση των καταναλωτών όλης της Κρήτης αλλά και μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ) προσφέροντας όλα τα προϊόντα της παραδοσιακής κρητικής τυροκομίας ασύγκριτα τόσο σε γεύση, όσο και σε ποιότητα. Η πρώτη ύλη, που επεξεργάζεται η επιχείρηση, αποτελείται από 100% φρέσκο πρόβειο και γίδινο γάλα. Το γάλα αυτό προέρχεται αποκλειστικά από επιλεγμένα αγροκτήματα που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του νομού Χανίων και Ρεθύμνης. (π.χ. Μαλάξα, Κίσσαμος, Σφακιά, Σπήλι κ.α.) Καθημερινά συλλέγεται από τις συνεργαζόμενες φάρμες κατά μέσο όρο δύο τόνοι γάλακτος. Η ποσότητα αυτή αποτελείται τόσο από πρόβειο γάλα σε ποσοστό 90%, όσο και από γίδινο σε ποσοστό 10%.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νίκλης Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, HACCP, Διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005, Κατεργασία του γάλακτος για παραγωγή γραβιέρας, Φυγοκέντριση, Παστερίωση, Εξαγωγή τυρομάζας (καλούπιασμα), Κέρωμα – Παραφίνωση
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 21:16
Last Modified: 01 Apr 2015 09:49
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/425

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top