Έλεγχος ποιότητας νερού – Εφαρμογή στις αρδεύσεις

Μοσχόβη, Αλίκη (2010) Έλεγχος ποιότητας νερού – Εφαρμογή στις αρδεύσεις. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap19_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Το νερό έχει την ικανότητα να διαλύει μεγάλη ποικιλία ουσιών. Πολλά χημικά στοιχεία και χημικές ενώσεις διαλύονται στο νερό και ορισμένες από αυτές μεταφέρονται με την επίγεια και υπόγεια κίνησή του σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της γης. Η συνεχής ζήτηση νερού κατάλληλης ποιότητας, η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, η αύξηση των πηγών ρύπανσης, δημιουργούν πολλά και μεγάλα προβλήματα. Η ποιότητα του νερού είναι πολύ σημαντική για την σωστή ανάπτυξη των φυτών και γενικά όλων των οργανισμών. Το πρόβλημα της ποιότητας (και επομένως της καταλληλότητας του νερού για αρδεύσεις) αποτελεί παράγοντα πολύ σημαντικό για την γεωργική ανάπτυξη. Η λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια μετρήσεων και αναλύσεων για την ποιότητα του νερού πρέπει να γίνεται με βάση πρότυπες μεθόδους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Η κατάταξη και εκτίμηση της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιείται για πότισμα δεν είναι και τόσο εύκολη δουλεία. Και τούτο γιατί, εκτός από την ποσότητα των συνολικών αλάτων και το είδος τους, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το έδαφος, το είδος της φυτείας, οι κλιματολογικές συνθήκες, η μέθοδος και η συχνότητα ποτίσματος και η εμπειρία του γεωργού. Επομένως, πρέπει να γίνει κατανοητή η επίδραση του νερού στο έδαφος και στα φυτά έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του νερού που μπορούν να μειώσουν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά την παραγωγή. Αφού έχουν ελεγχθεί όλοι οι παράμετροι για την ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σύμφωνα πάντα με τα όρια που ορίζει η Νομοθεσία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Υδάτινοι πόροι, Λίμνες, Ποτάμια, Υπόγειες πηγές, Ποιότητα του αρδευτικού νερού, Ανθρωπογενείς ρύποι, Ταξινόμηση των εδαφών, Χημική οξείδωση με υπεροξείδιο του υδρογόνου, Χημική οξείδωση με υγρό αέρα, Καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων
Subjects: Λ > Λίμνες - Ελλάδα
Π > Προστασία του περιβάλλοντος
Υ > Υδάτινοι πόροι - Διαχείριση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 20:26
Last Modified: 03 Nov 2015 08:55
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/424

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top