Ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα

Ματιάδη, Νικολέττα (2010) Ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap44_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Ένα γάλα υψηλής ποιότητας στα συστατικά του απαιτεί σωστή μεταχείριση των ζώων παραγωγής.Σημαντικοί παράγοντες για γάλα υψηλής διατροφικότητας είναι οι συνθήκες υγιεινής τόσο του χώρου που βρίσκονται τα ζώα όσο και των ατόμων και των αντικειμένων που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής και παραλαβής του γάλακτος μέχρι την αποθήκευσή του, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αλλοιώσεις και προσβολές μικροοργανισμών. Οι διαπιστώσεις για την ταχεία αλλοίωση του γάλακτος έχουν γίνει από πολύ παλιά και έτσι προέκυψε η ανάγκη αναζήτησης μεθόδων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μικρής διάρκειας ζωής του νωπού γάλακτος, εξαιτίας της μικροβιακής αλλοίωσης. Μία από αυτές τις μεθόδους ήταν η μετατροπή του σε προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως για παράδειγμα το τυρί. Η θερμική όμως επεξεργασία του γάλακτος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά των μικροοργανισμών που τυχόν το έχουν μολύνει. Αυτή την απαίτηση καλούνται να εκπληρώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή διατροφικών ειδών και κατά συνέπεια και οι παραγωγοί νωπού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων οφείλουν να αναλάβουν το τμήμα των ευθυνών που τους αναλογεί στην διασφάλιση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών κατά την παραγωγική διαδικασία.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO), Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), Γαλακτοφόροι πόροι, Παθογόνοι μικροοργανισμοί, Βούτυρο, Τυρί, Listeria monocytogenes, Salmonella sp, Clostridium botulinum, Ασθένεις των ζώων, Προστασία του καταναλωτή
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Π > Ποιοτικές προδιαγραφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 20:15
Last Modified: 02 Nov 2015 11:51
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/422

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top