Τεχνολογία παρασκευής τυριών και ελαττωμάτων που παρουσιάζονται

Κωτσίδου, Ζωή (2007) Τεχνολογία παρασκευής τυριών και ελαττωμάτων που παρουσιάζονται. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp44_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (801kB)

Abstract

Το τυρί αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο για τους Έλληνες και είναι ο πρώτος λαός στην κατανάλωση τυριού στον παγκόσμιο χάρτη με 23 κιλά ανά κάτοικο το έτος. Το πρόβειο και το γίδινο γάλα αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη για τυροκόμηση και δίδουν τυριά με ιδιότυπα χαρακτηριστικά που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές. Ανάλογα με το είδος γάλακτος ή το συνδυασμό ειδών γάλακτος που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους, διακρίνονται σε αγελαδινά, πρόβεια, κατσικίσια, αιγοπρόβεια κλπ. Aνάλογα με τον τρόπο ωρίμανσης και την υγρασία που περιέχουν τα τυριά, διακρίνονται σε: Πολύ Σκληρά, Σκληρά, Ημίσκληρα, Μαλακά, Παραδοσιακή Ελληνική Φέτα. Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Μετά την παραλαβή του γάλακτος στο τυροκομείο, αυτό υφίσταται μια σειρά επεξεργασιών, ανάλογα με τα μέσα που διατίθενται και το είδος του τυριού που παρασκευάζεται, που αποσκοπούν στην παραγωγή προϊόντων της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Όλα τα τυριά, από τη στιγμή της παρασκευής τους και μέχρι την κατανάλωση τους, μπορούν να παρουσιάσουν ελαττώματα που πολλές φορές είναι πολύ τονισμένα, με συνέπεια να μην μπορούν να πωληθούν και τελικά να καταστρέφονται ως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Τεχνολογία τυριών, Τυροκομεία, Παστερείωση γάλακτος, Συντήρηση τυριών, Συσκευασία τυριών, Παθήσεις τυριών
Subjects: Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 19:54
Last Modified: 11 Mar 2015 07:51
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/419

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top