Νέες τεχνικές οινοποίησης

Λιάπτσης, Θεόδωρος (2010) Νέες τεχνικές οινοποίησης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap58_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Η σύγχρονη βιομηχανία οίνου αναζητά συνεχώς μεθοδολογίες και τεχνικές προκειμένου να βελτιώσει το παραγόμενο προϊόν, να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με την ωρίμανση και γενικά την ποιότητα του σταφυλιού, καθώς και για να μειώσει το κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας περιγράφονται αρχικά οι κλασικές τεχνικές για την παραγωγή τόσο ερυθρών, όσο και λευκών οίνων, και στη συνέχεια γίνεται αναφορά και περιγραφή ορισμένων τεχνικών οινοποίησης που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Οι τεχνικές αυτές αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται μετά από έρευνα σε διάφορα οινολογικά ινστιτούτα με κύριο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου. Έτσι, λοιπόν, στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι τεχνικές της προζυμωτικής εκχύλισης και της οινοποίησης σε επαφή με τις οινολάσπες, που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την κλασική λευκή οινοποίηση. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφονται οι τεχνικές της κρυοεκχύλισης, της μικροοξυγόνωσης, και της flash expansion, οι οποίες εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την κλασική ερυθρή οινοποίηση, καθώς και η οινοποίηση σε ατμόσφαιρα CO2 και η θερμοοινοποίηση που αποτελούν εναλλακτικές μεθόδους για την παραγωγή ερυθρού οίνου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Uncontrolled Keywords: Οινολογικά ινστιτούτα, Ερυθρή οινοποίηση, Λευκή οινοποίηση, Προζυμωτική εκχύλιση, Αλκοολική ζύμωση, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Αμυνταίου Φλώρινας
Subjects: Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Ο > Οινοποιεία
Σ > Σταφύλια
Τ > Τεχνολογικές καινοτομίες
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 18:58
Last Modified: 10 Mar 2015 12:51
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/415

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top