Αειφορικές γεωργικές πρακτικές στα πλαίσια της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής = Sustainable agricultural practices in the context of the organic cultivation of the olives in the perfecture of Chalkidiki

Κοσμίδου, Κλεονίκη (2010) Αειφορικές γεωργικές πρακτικές στα πλαίσια της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής = Sustainable agricultural practices in the context of the organic cultivation of the olives in the perfecture of Chalkidiki. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap53_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (11MB)

Abstract

Στα πλαίσια της παρακάτω εργασίας παρουσιάζεται η μελέτη του πληθυσμού των παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, επικεντρώνοντας στα χαρακτηριστικά τους, και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν και πως αυτές συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση της περιοχής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, με προσωπική επαφή σε τυχαίο δείγμα ατόμων σε όλο τον νομό. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί βιολογικής βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό άντρες, μέσης ηλικίας, οι οποίοι εντάσσονται σε συνεταιρισμούς της περιοχής. Το κύριο επάγγελμα τους δεν είναι η γεωργία καθώς ασχολούνται και με άλλα επαγγέλματα. Η εμπορία του βιολογικού ελαιόλαδου και της βιολογικά βρώσιμης ελιάς βρίσκεται σε πρωταρχική φάση αλλά γίνονται προσπάθειες για την αναβάθμισή της. Επίσης για τους περισσότερους βιοκαλλιεργητές κίνητρο για την ένταξη τους στη βιολογική γεωργία αποτέλεσε η οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, η έρευνα απέδειξε ότι χαρακτηρίζονται για την συνέπεια τους στις αειφορικές καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν, είναι συνειδητοποιημένοι και τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και τηρούν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Σε γενικές γραμμές αποσκοπούν σε πρακτικές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και που δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βακάλη Χριστίνα
Uncontrolled Keywords: Φυτοπροστασία, Βιολογικός ελαιώνας, Εχθροί και ασθένειες της ελιάς, Βιολογική βρώσιμη ελιά, Πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής
Subjects: Α > Αειφορική ανάπτυξη
Ε > Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 17:54
Last Modified: 31 Oct 2015 17:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/408

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top