Η αγροτική οικονομία και ανάπτυξη στην ΕΣΣΔ (1920-1965)

Κοντοτόλη, Αλίκη (2010) Η αγροτική οικονομία και ανάπτυξη στην ΕΣΣΔ (1920-1965). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap20_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (988kB)

Abstract

Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης που σημειώθηκε στην ΕΣΣΔ από τη δεκαετία του 1920 εως το 1965. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια μικρή αναφορά στον αγροτικό τομέα της προ-επαναστατικής ΕΣΣΔ από τον 9ο αιώνα ως την Οκτωβριανή Επανάσταση (1919).Στη συνέχεια ακολουθεί εκτενής αναφορά στη ΝΕΠ. . Στα τέλη της δεκαετίας, η ΝΕΠ αντικαταστάθηκε από την πολιτική «επίθεση του καπιταλισμού εναντία στον καπιταλισμό» με στόχο την πλήρη κατάργηση καπιταλιστικών σχέσεων. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η πολιτική της κολεκτιβοποίησης και τα Σοβχοζ. Ακολούθησε το πρώτο κεντρικά σχεδιασμένο 5χρονο πλάνο. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το δεύτερο πλάνο και η αλληλεπίδραση της ισχυρής βιομηχανικής παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται οι στόχοι και τα αποτελέσματα του τρίτου και του τέταρτου πλάνου καθώς επίσης και οι επιπτώσεις του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με διευρυμένα κριτήρια εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε προηγηθεί. Περιγράφεται το πέμπτο 5χρονο πλάνο (1951-1955)

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος
Uncontrolled Keywords: Κολεκτιβοποίηση, Κολχόζ, Ταξικές ανακατατάξεις, Κρατικοί μηχανοτρακτερικοί σταθμοί (ΜΤΣ), Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ)
Subjects: Κ > Κομμουνισμός - Σοβιετική Ένωση - Ιστορία
Ο > Οικονομική ανάπτυξη
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 13:22
Last Modified: 04 Jun 2015 08:31
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/406

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top