Ποιότητα κρεατοσκευασμάτων και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας στο πρότυπο κρεοπωλείο της ΕΑΣ Καστοριάς

Κλαζίδου, Μαρία (2010) Ποιότητα κρεατοσκευασμάτων και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας στο πρότυπο κρεοπωλείο της ΕΑΣ Καστοριάς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap2_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (8MB)

Abstract

Στην πόλη της Καστοριάς λειτουργούν 52 κρεοπωλεία τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα, καθώς επίσης και σε τυποποιημένα κρεατοσκευάσματα. Οι συνθήκες υγιεινής και η διασφάλιση της ποιότητας των ανωτέρω προϊόντων διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στα κρεοπωλεία, όπως και σε άλλες δραστηριότητες που διακινούν προϊόντα ζωικής προέλευσης, θα πρέπει να υπάρχει ένα εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας, το HACCP ( Hazard Analysis Critical Control Points ). Σύμφωνα με πληροφορίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καστοριάς, από τα 52 κρεοπωλεία που υπάρχουν στην πόλη, μόνο τα 4 έχουν τα εχέγγυα να εφαρμόσουν HACCP. Βέβαια δεν έχουν προβεί όλα σε ενέργειες γιατην ένταξή τους, γιατί όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες τους, δεν διαθέτουν τον χρόνο για καθημερινή καταγραφή θερμοκρασιών, απολυμάνσεων και όσων απαιτεί το σύστημα γενικά. Το μοναδικό κρεοπωλείο που εντάχθηκε στο ανωτέρω σύστημα από το 2003, είναι αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: HACCP, Μικροβιολογικός και φυσικοχημικός έλεγχος, Βιολογικοί κίνδυνοι, Αλλαντικά ζύμωσης- ωρίμανσης (σαλάμι αέρος), Αλλαντικά θερμικής επεξεργασίας, Κονσέρβες κρέατος, Προστασία καταναλωτή
Subjects: Α > Αλλαντικά - Βιομηχανία και εμπόριο
Κ > Καταναλωτές - Προστασία - Δίκαιο και νομοθεσία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 07 Mar 2015 12:56
Last Modified: 31 Oct 2015 16:07
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/404

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top