Μεταβολισμός πρωτεϊνών και ανάγκες χοιρομητέρων σε πρωτεΐνες και αμινοξέα κατά τις φάσεις της κυοφορίας, της γαλουχίας και της ξηράς περιόδου

Νταλιάνης, Ευάγγελος and Ρίκος, Κωνσταντίνος (2007) Μεταβολισμός πρωτεϊνών και ανάγκες χοιρομητέρων σε πρωτεΐνες και αμινοξέα κατά τις φάσεις της κυοφορίας, της γαλουχίας και της ξηράς περιόδου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp34_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (141kB)

Abstract

Ο ρόλος των πρωτεϊνών στην διατροφή των χοίρων είναι πολύ σημαντικός γιατί επηρεάζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος. Το απλούστερο δομικό συστατικό των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα χωρίζονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα. Το πιο σημαντικό από τα απαραίτητα αμινοξέα στους χοίρους, το οποίο αποτελεί και περιοριστικό αμινοξύ στη διατροφή του είναι η λυσίνη και η περιεκτικότητά της στην ιδανική πρωτεΐνη είναι 7g ανά 100g ολικής πρωτεΐνης. Κατά τη διάρκεια της κυοφορίας των χοιρομητέρων το 12% της συνολικής αύξησης βάρους τους αντιστοιχεί σε πρωτεΐνη. Έτσι, η συνολική εναπόθεση πρωτεΐνης είναι 2-2,5 kg και η μέση ημερήσια εναπόθεση τις 30 τελευταίες μέρες της κυοφορίας είναι γύρω στα 65g. Όσο αφορά στις ανάγκες των εγκύων χοιρομητέρων σε πρωτεΐνη, τις πρώτες 80 μέρες είναι 73g, ενώ για τις τελευταίες 30 είναι 125g. Το γάλα των χοιρομητέρων περιέχει περίπου 6% πρωτεΐνη. Έτσι μια παραγωγή γάλακτος 5 με 7 κιλά την ημέρα, αντιστοιχεί σε μια ημερήσια έκκριση πρωτεΐνης 300 με 420 g. Σχετικά με τις ανάγκες των χοιρομητέρων κατά τη γαλουχία, υποθέτοντας ότι ο συντελεστής πεπτικότητας της χορηγούμενης πρωτεΐνης στη τροφή είναι 70%, τότε η περιεκτικότητα του σιτηρεσίου σε ολικές πρωτεΐνες πρέπει να είναι 835 g. Τέλος, όσο αφορά στο διάστημα απογαλακτισμού και οχείας, αυξανόμενης της περιεκτικότητας της τροφής σε πρωτεΐνη και λυσίνη, μειώνεται το διάστημα εμφάνισης του οίστρου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καβουρίδου Αικατερίνη
Uncontrolled Keywords: Διατροφή χοίρων, Χοιρομητέρες, Κυοφορία χοιρομητέρων, Αναπαραγωγή χοίρων
Subjects: Χ > Χοιροτροφία
Ζ > Ζωική αναπαραγωγή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 20:49
Last Modified: 13 Mar 2015 12:31
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/391

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top