Ποιότητα και ασφάλεια νωπών φρούτων, λαχανικών και μεταποιημένων προϊόντων

Βλάσση, Αρετή (2010) Ποιότητα και ασφάλεια νωπών φρούτων, λαχανικών και μεταποιημένων προϊόντων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap86_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Ο όρος ποιότητα διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη όπως για τον παραγωγό, τον έμπορο, τον καταναλωτή, τον βελτιωτή και τον διαιτολόγο. Τα χαρακτηριστικά της ποιότητας κάθε προϊόντος εξαρτώνται από την εμφάνιση, την γεύση, το άρωμα, τη θρεπτική αξία, αλλά το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση του η οποία επηρεάζει και την τιμή του. Τα φρούτα και τα λαχανικά μετά την συγκομιδή συνεχίζει η αναπνευστική τους δραστηριότητα κατά την οποία τα αποθεματικά τους υλικά οξειδώνονται και παράγουν προϊόντα CO2, H2O και ενέργεια. Επίσης την ποιότητα των οπωρολαχανικών επηρεάζουν παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται στη μεταχείριση του προϊόντος που είναι πριν την συγκομιδή , κατά την διάρκεια της συγκομιδής και στη μετασυλλεκτική τους μεταχείριση. Οι προσυλλεκτικοί παράγοντες είναι η επίδραση του κλίματος και οι καλλιεργητικές τεχνικές. Το στάδιο της συλλεκτικής ωριμότητας έχει σημασία στην ποιότητα των καρπών γιατί άλλοι καρποί πρέπει να συγκομίζονται ώριμοι γιατί δεν ωριμάζουν μετά την απομάκρυνση τους από το μητρικό φυτό και άλλοι καρποί μπορούν να ωριμάσουν και μετά την απομάκρυνση τους από το μητρικό φυτό. Μετά τη συγκομιδή λαμβάνουν των οπωρολαχανικών λαμβάνουν χώρα βιομηχανικέ φυσικές και χημικές αλλαγές καθώς και προσβολές από μικροοργανισμούς που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Διατήρηση της ποιότητας, Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας, Κομπόστες – κονσέρβες, Μαρμελάδες, Χυμοί φρούτων, Κεράσια, Ροδάκινα, Οπωροκηπευτικά προϊόντα, ποιότητα τροφίμων, HACCP
Subjects: Α > Ασφάλεια τροφίμων
Κ > Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 11:12
Last Modified: 22 Oct 2015 08:35
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/372

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top