Επιπτώσεις και προσδοκίες από τη λειτουργία ενός τμήματος ΑΕΙ σε μια μικρή πόλη: η περίπτωση της Βέροιας = Effects and expectations from the exist of the universities in small cities: The case of Veria

Αναστασιάδου, Ντιάνα (2010) Επιπτώσεις και προσδοκίες από τη λειτουργία ενός τμήματος ΑΕΙ σε μια μικρή πόλη: η περίπτωση της Βέροιας = Effects and expectations from the exist of the universities in small cities: The case of Veria. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap3_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Η εργασία αυτή έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα οφέλη και τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην πόλη της Βέροιας. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται γενικά θέματα περί της οργάνωσης της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στην περιφέρεια. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι λόγοι ίδρυσης των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι συνέπειες ίδρυσης περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σε γενικές γραμμές όλες οι προσεγγίσεις μέτρησης της αναπτυξιακής επίδρασης του πανεπιστημίου θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε δυο μεγάλες ομάδες: εκείνες που προσεγγίζουν το πρόβλημα από την πλευρά της ζήτησης και τις άλλες που το προσεγγίζουν από την πλευρά της προσφοράς. Οι οικονομικές συνέπειες στην τοπική οικονομία από τη λειτουργία του πανεπιστημίου δεν είναι τόσο σημαντικές όσο θα ανέμενε κανείς, με βάση τη διεθνή εμπειρία. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αναπτυξιακή επίδραση του πανεπιστημίου στην πόλη της Βέροιας , μέσα από την οικονομική και κοινωνική εικόνα της πόλης. Γενικότερα η τοπική κοινωνία υπαγορεύει τη στάση της από την αντίληψη ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν μια κύρια πηγή εισοδήματος, αναμένοντας γρήγορα αποτελέσματα , γεγονός που πολλές φορές δημιουργεί και εντάσεις. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ερευνητική μεθοδολογία. Η έρευνα στα πλαίσια της παρούσας διατριβής επικεντρώθηκε στη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων, που αφορούν τους κατοίκους του νομού Βέροιας και τις απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις που είναι απόρροια της ύπαρξης των φοιτητών στην πόλη. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάλυση των ερωτηματολογίων. Στη συνέχεια ακολουθούν τα συμπεράσματα της παρούσας διατριβής, τα παραρτήματα και η βιβλιογραφία.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Ίδρυση περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, Τοπική οικονομία(Βέροια), Ερευνητική μεθοδολογία
Subjects: Ο > Οικονομικές προβλέψεις
Π > Πανεπιστήμια - Διοίκηση και οργάνωση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 10:09
Last Modified: 20 Oct 2015 09:29
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/368

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top