Ο κλάδος του γάλακτος στην Ελλάδα: η περίπτωση δημιουργίας γαλακτοβιομηχανίας από την Ε.Α.Σ. Αμυνταίου

Τσαούσογλου, Ελευθερία (2012) Ο κλάδος του γάλακτος στην Ελλάδα: η περίπτωση δημιουργίας γαλακτοβιομηχανίας από την Ε.Α.Σ. Αμυνταίου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap43_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (7MB)

Abstract

Το γάλα είναι μια από τις πιο σημαντικές τροφές για τον άνθρωπο. Το πόσο πολύτιμη τροφή είναι το γάλα το ανακάλυψαν οι πρόγονοί μας από πολύ νωρίς, ίσως από τη στιγμή που άρχισαν να αντιμετωπίζουν τις αγελάδες ως ζώα κατοικίδια. Η πρώτη απεικόνιση πρώιμης επεξεργασίας γάλακτος βρίσκεται σε ερείπια ναού Σουμερίων και υπολογίζεται ότι η ηλικία της ξεπερνάει τα 5.000 χρόνια. Σήμερα πάντως το γάλα μας είναι πιο αγαπητό από τότε. Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και θεωρείται πλήρης τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη, αποτελεί βασική τροφή για τα παιδιά, τους έφηβους, αλλά και τους ενήλικες. Η υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως φώσφορος, βιταμίνες και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, καθιστούν το γάλα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Η τάση για υγιεινή διατροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει μεταστρέψει τις προτιμήσεις των καταναλωτών στα πιο φρέσκα και λιγότερο μεταποιημένα προϊόντα, όπως είναι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Επιπλέον, η σύγχρονη οικογένεια χαρακτηρίζεται από τον αυξανόμενο ρυθμό των εργαζομένων μελών και την έλλειψη ικανοποιητικού χρόνου, τόσο για την προετοιμασία των γευμάτων, όσο και για την πραγματοποίηση των αγορών. Έτσι, στρέφονται οι προτιμήσεις στα τυποποιημένα προϊόντα, όπως είναι το φρέσκο γάλα. Φρέσκο γάλα είναι το παστεριωμένο γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7οC για 15 δευτερόλεπτα) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος. Αμέσως μετά την παστερίωση ψύχεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 6οC, όπου και σε αυτή την θερμοκρασία συντηρείται. Η διάρκεια συντήρησης του δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε μέρες, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λοΐζου Ευστράτιος, Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος
Uncontrolled Keywords: Γάλακτοκομικά προϊόντα (Αμύνταιο), Θρεπτική αξία του γάλακτος, HACCP, Παστεριωμένο γάλα, Γαλακτοβιομηχανία
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 09:22
Last Modified: 12 Oct 2015 06:51
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/365

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top