Αγροτική ανάπτυξη και οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Σιαμίδης, Δημήτριος (2012) Αγροτική ανάπτυξη και οικονομική κρίση στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap34_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στη μελέτη των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας. Παρουσιάζει το υποστηρικτικό πλαίσιο της ΚΑΠ, την αποδοτικότητά του, αλλά και τις αδυναμίες του. Εξηγεί τα αίτια της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην γεωργία, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την πιο πρόσφατη έρευνα του ΠΑΣΕΓΕΣ(2011), σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες της χώρας. Η μελέτη εκπονήθηκε βασιζόμενη σε συλλογή δεδομένων μέσω αυστηρά αξιολογούμενων ηλεκτρονικών πηγών, καθώς το θέμα που πραγματεύεται είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ευμετάβλητο. Η απουσία προηγούμενης βιβλιογραφίας ενισχύει την πρωτοτυπία της εργασίας, ενώ παράλληλα δυσκόλεψε την συλλογή επιστημονικών δεδομένων. Σύμφωνα με την συγκριτική μελέτη των στοιχείων που προκύπτουν από τις περιόδους 2003- 2009 και 2009-2011, οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής της πρώτης περιόδου κλονίστηκαν με την υπαγωγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης και την υπογραφή των Μνημονίων. Η παραγωγή και η εμπορία γεωργικών προϊόντων επλήγησαν έμμεσα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλους τους τομείς και της κατακόρυφης μείωσης των επενδύσεων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος
Uncontrolled Keywords: Προβλήματα ελληνικής γεωργίας, Προοπτική ελληνικής γεωργίας, Ανταγωνιστικότητα ελληνικής οικονομίας, Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ),
Subjects: Α > Αγροτική πολιτική
Ο > Οικονομική κρίση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 08:55
Last Modified: 01 Apr 2015 12:30
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/362

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top