Ποιοτικά χαρακτηριστικά αβγών ορνιθών χωρικής εκτροφής

Παπαδοπούλου, Κυριακή (2012) Ποιοτικά χαρακτηριστικά αβγών ορνιθών χωρικής εκτροφής. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap32_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (19MB)

Abstract

Η ορνιθοτροφία αποτελεί το δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας, αφού η αυτάρκεια που εξασφαλίζει σε αυγά ή κρέας ξεπερνάει το 90%. Oι πτηνοτροφικές μονάδες, ανάλογα με τη μέθοδο εκτροφής που εφαρμόζουν και τον αριθμό πτηνών που εκτρέφουν ανήκουν στη χωρική (εκτατική) ή στη συστηματική (εντατική) ορνιθοτροφία. Παρά την ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει η συστηματική ορνιθοτροφία η εκτροφή ορνίθων ή ορνιθίων στις αυλές των αγροτικών σπιτιών κατά τον παραδοσιακό τρόπο συνεχίζει να λαμβάνει χώρα παρόλο που το ποσοστό της μειώνεται. Καταναλωτές που διαμένουν σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές καταναλώνουν προϊόντα χωρικής ορνιθοτροφίας θεωρώντας ότι είναι ποιοτικά καλύτερα σε σχέση με τα εμπορικά προϊόντα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών δεν έχουν μελετηθεί. Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν η μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών και της οξειδωτικής σταθερότητας αβγών ορνίθων χωρικής εκτροφής υπό οικιακές συντήρησης. Χρησιμοποιήθηκαν αυγά ορνίθων που προέρχονταν από όρνιθες χωρικής εκτροφής. Στα αυγά έγιναν μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών και οξειδωτικής σταθερότητας (κρόκος) κατά τη συντήρησή τους για περίοδο 28 ημερών στους 4C. Οι μετρήσεις που έγιναν στον κρόκο (λέκιθο) του αυγού έδειξαν ότι η ένταση χρώματος της λέκιθου παρουσίασε βαθμιαία μείωση και ότι ο βαθμός οξείδωσης του λίπους είναι χαμηλότερος στα αυγά χωρικής εκτροφής σε σχέση με προϊόντα της οργανωμένης ορνιθοτροφίας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Αβγά, Χωρική εκτροφή, Κρόκος (λέκιθος), Ορνιθοτροφία, Ασφάλεια τροφίμων, Κέλυφος ή τσόφλι, Λεύκωμα ή ασπράδι, Κότες
Subjects: Κ > Καταναλωτές - Προστασία
Π > Πτηνοτροφία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 07:29
Last Modified: 01 Apr 2015 11:43
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/353

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top