Σύγχρονα προβλήματα του αγρο-διατροφικού κλάδου και η εμφάνιση σχετικών οργανισμών-κινημάτων

Μπέκας, Ηλίας (2012) Σύγχρονα προβλήματα του αγρο-διατροφικού κλάδου και η εμφάνιση σχετικών οργανισμών-κινημάτων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap45_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Λέγοντας αγροτικά προϊόντα εννοούμε μια τεράστια γκάμα από προϊόντα (σιτάρι, καλαμπόκι, λάδι, γάλα, κατεψυγμένα ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά ). Τα αγροτικά προϊόντα είναι τα προϊόντα της φυτικής παραγωγής (φρούτα, λαχανικά, εσπεριδοειδή), τα προϊόντα αλιείας και τα προϊόντα ζωικής παραγωγής (προϊόντα κρέατος). Τα σύγχρονα προβλήματα του αγρο-διατροφικού τομέα είναι η φθαρτότητα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που αποτελεί εμπόδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και για τη διαχείριση της ποιότητας. Η ποιότητα των φρέσκων προϊόντων εξαρτάται από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, την εποχικότητα, την επάρκεια του παραγωγού και τη διαθεσιμότητα κατάλληλων εγκαταστάσεων για τη διατήρηση της φρεσκάδας των προϊόντων. Επίσης σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και απουσία προγραμματισμού από την πολιτεία, με την ανεπαρκή οργάνωση και τη κακή διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και οι δυσμενείς όροι χρηματοδότησης, τον έντονο ανταγωνισμό στις Ευρωπαϊκές Αγορές, τα προβλήματα στην ποιότητα - τυποποίηση – πιστοποίηση, τις συνθήκες εμπορίας και τη διάρθρωση των εκμεταλλεύσεων σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό μικρών εκμεταλλεύσεων. Οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της φυτικής παραγωγής ενώ αξιόλογες είναι οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει καταξιωθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά η Ελλάδα. Ύστερα από τις κρίσεις στον τομέα των τροφίμων, οι καταναλωτές πιέζουν για διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στην αλυσίδα αγροτικών προϊόντων τροφίμων

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Οικολογία, Κοινή αγροτική πολιτική, συστήματα διασφάλισης ποιότητας (Quality Assurance systems), HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)EurepGap (Euro-Retailer Produce Working Group for Good Agricultural Practice), ISO 8402:1994 Quality management and quality assurance, Συστήματος Διοίκησης Ποιότητας (Quality Management System–QMS), Ευρωπαϊκό Πράκτορα Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Agency (EFSA)
Subjects: Δ > Διατροφή - Ποιότητα
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 05 Mar 2015 12:23
Last Modified: 08 Oct 2015 10:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/338

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top