Εκτίμηση της εποχιακής μεταβολής της ποιότητας της υπέργειας βιομάζας των ποολιβαδιών του όρους ¨Βαρνούντας ¨ του Νομού Φλώρινας

Μαυροματίδης, Σωκράτης (2007) Εκτίμηση της εποχιακής μεταβολής της ποιότητας της υπέργειας βιομάζας των ποολιβαδιών του όρους ¨Βαρνούντας ¨ του Νομού Φλώρινας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp15_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (508kB)

Abstract

Κατά τα έτη 2004 και 2005 πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στα ποολίβαδα του όρους Βαρνούντα του Νομού Φλώρινας σε τρία διαφορετικά υψόμετρα. Η έρευνα αυτή είχε ως σκοπό τη μέτρηση της παραγωγής και του οργανικού περιεχομένου της υπέργειας βιομάζας (Αζωτούχες Λιπαρές Ινώδεις ουσίες, NDF, ADF και τέφρα). Σε ότι αφορά στην παραγωγή υπέργειας βιομάζας βρέθηκε ότι, κατά το έτος 2004 η παραγωγή σε όλες τις υψομετρικές ζώνες παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά τους θερινούς μήνες, με την μέγιστη τιμή να εμφανίζεται στην υψηλή ζώνη (248.80 kg/στρ) κατά τον μήνα Αύγουστο. Κατά το έτος 2005 η παραγωγή παρουσιάζει μικρή πτώση, εμφανίζοντας αύξηση μέχρι τον Ιούνιο στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, ενώ στη μεσαία και υψηλή υψομετρική ζώνη η αύξηση παρατηρείται μέχρι τον Ιούλιο, με μέγιστη τιμή στην υψηλή (194.64 kg/στρ) υψομετρική ζώνη. Οι ΑΟ εμφανίζουν τη μέγιστη τιμή κατά τους δυο πρώτους μήνες(Μάιο, Ιούνιο) και στη συνέχεια οι τιμές εμφανίζουν σημαντική πτώση και στα δύο έτη δειγματοληψίας(2004 και 2005) σε όλες τις υψομετρικές ζώνες. Το περιεχόμενο της υπέργειας βιομάζας σε τέφρα παρουσιάζει τη μέγιστη τιμή κατά τον πρώτο μήνα της δειγματοληψίας(2004 και 2005) και τους επόμενους μήνες μειώνεται σταδιακά και στα τρία διαφορετικά υψόμετρα. Οι Λιπαρές ουσίες κατά το έτος 2004 στη χαμηλή και μεσαία ζώνη εμφανίζουν τη μέγιστη τιμή τον Μάιο και μειώνονται σταδιακά, ενώ στην υψηλή ζώνη οι ΛΟ αυξάνονται μέχρι τον Ιούλιο όπου και παρατηρείται η μέγιστη τιμή και στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά. Κατά το έτος 2005 σε όλες τις υψομετρικές ζώνες οι ΛΟ αυξάνονται μέχρι τον Ιούλιο όπου και εμφανίζουν τη μέγιστη τιμή και στη συνέχεια παρατηρείται μείωση. Το περιεχόμενο της υπέργειας βιομάζας σε Ινώδεις ουσίες, NDF, ADF κατά το πρώτο και δεύτερο έτος της δειγματοληψίας παρουσιάζει ομοιόμορφη αύξηση στα τρία διαφορετικά υψόμετρα και η μέγιστη τιμή εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Στανόγιας Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Υπέργειας βιομάζας Όρους Βαρνούντα Φλώρινας, Χλωρίδα και βλάστηση
Subjects: Β > Βιομάζα
Χ > Χλωρίδα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 05 Mar 2015 12:06
Last Modified: 05 Mar 2015 12:06
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/334

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top