Ιπποφαές καλλιέργεια, προϊόντα και προοπτικές στην Ελλάδα

Κατσούρα, Μαριάννα (2012) Ιπποφαές καλλιέργεια, προϊόντα και προοπτικές στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap18_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά της Γης και κατέχει μία από τις πιο διακεκριμένες θέσεις στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στη σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι ένας αυτοφυής, ανθεκτικός, φυλλοβόλος, ακανθωτός θάμνος που φτάνει τα 2-4μέτρα. Βρίσκεται στην περιοχή της Ευρασίας και το έλαιό του, που παράγεται από τους καρπούς του με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Το φυτό αυτό είναι δίοικο, διακρίνουμε δηλαδή φυτά με αρσενικά και φυτά με θηλυκά άνθη. Το ιπποφαές είναι ένα από τα ελάχιστα είδη φυτών από το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέρη, δηλαδή τους καρπούς, τα φύλλα, τον φλοιό, τους βλαστούς, τους σπόρους, το ξύλο και το ριζικό του σύστημα. Από την πούλπα των καρπών του παράγεται χυμός και έλαιο που περιέχει πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες, αλλά και σαν ζωοτροφή μετά την μεταποίηση τους. Από τους σπόρους των καρπών παράγεται το πολυτιμότατο έλαιο. Τα φύλλα μπορούν να αποξηρανθούν και να γίνουν τσάι το οποίο έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία. Από τον φλοιό του παράγονται διάφορες χημικές ουσίες ενώ το ξύλο του χρησιμοποιείται σε μικροκατασκευές (ξύλινα μπαστούνια, πίπες κλπ).

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Φαρμακευτικές ιδιότητες, Αυτοφυής θάμνος, Δίοικο, θρεπτικά συστατικά, Κόστος παραγωγής, Περιθώρια ανάπτυξης, Ανταγωνιστικές εναλλακτικές καλλιέργειες
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Ε > Εμπόριο - Ελλάδα
Ι > Ιπποφαές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 05 Mar 2015 10:47
Last Modified: 01 Apr 2015 11:01
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/322

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top