Εξάπλωση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΠΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. των 27 χωρών(1996-2011)

Βέσκος, Δημήτριος (2012) Εξάπλωση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΠΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. των 27 χωρών(1996-2011). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap38_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Η προστασία του καταναλωτή και ο έλεγχος της ποιότητας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα κοινωνιών από την αρχαιότητα, λειτουργούν με βάση έναν μηχανισμό που τους διασφαλίζει σε κάθε αναπτυγμένη κοινωνία. Η ποιότητα χαρακτηρίζεται με βάση τις ιδιότητες ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και τις ανάγκες των καταναλωτών. Πριν από μόλις 60 χρόνια σε μια Ευρώπη πληγωμένη από τα σημάδια του πολέμου η έμφαση δινόταν στον όγκο παραγωγής χωρίς να δίνεται σημασία στην ποιότητα. Όμως η αγροτική πολιτική εξελισσόταν συνεχώς. Με το πέρασμα των ετών δόθηκε μεγάλη έμφαση στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Η ασφάλεια των τροφίμων έγινε σιγά-σιγά συνείδηση και προωθήθηκε με όλα τα μέσα και με ποικίλους τρόπους. Η λειτουργία και η ευημερία μιας επιχείρησης ή μιας τοπικής παραγωγικής μονάδας είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών, δηλαδή και με την ποιότητα των προϊόντων. Η Ε.Ε. αφουγκραζόμενη την ανάγκη των παραγωγών για διασφάλιση της ακεραιότητας των προϊόντων που παράγουν και την επιθυμία των καταναλωτών για απόκτηση εγγυημένα πιστοποιημένων αγαθών, προέβει σε μεταβολές των κανόνων της αγροτικής πολιτικής που ακολουθούσε. Καταρτίζοντας τη Λευκή Βίβλο, δίνει μια καινούργια πνοή στην παραγωγή προϊόντων μέσω της δημιουργίας του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΠΕ. Η καινούργια μεθοδευμένη πολιτική δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες για την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, εδραίωσε ένα πιο δίκαιο σύστημα εμπορίας μεταξύ των αγορών και κυρίως κατάφερε να βγάλει από την αφάνεια τις μικρές παραγωγικές μονάδες με πολλαπλά και πολυσήμαντα οφέλη. Σήμερα όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες εμπορεύονται πληθώρα πιστοποιημένων προϊόντων, με πολλές από αυτές να στηρίζουν σχεδόν το σύνολο του εύρους των προϊόντων που παράγουν στην πιστοποίηση τους.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νάτος Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Πιστοποίηση τροφίμων, Διασφάλιση ποιότητας, Επιχειρηματικότητα, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Ε > Εμπόριο - Ευρώπη
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 05 Mar 2015 07:53
Last Modified: 31 Mar 2015 11:21
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/309

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top