Εφαρμογή συστήματος HACCP σε χώρους μαζικής εστίασης

Χώτος, Μιχαήλ (2014) Εφαρμογή συστήματος HACCP σε χώρους μαζικής εστίασης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap5_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Στην σημερινή εποχή όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης εφαρμόζουν το σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) το οποίο αποτελεί ένα προληπτικό εργαλείο για τη διαχείριση της επικινδυνότητας για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων από την παραγωγή, τη μεταποίηση, συσκευασία, διανομή, αποθήκευση ως και την κατανάλωση των τροφίμων. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να συνοδεύει την εκάστοτε επιχείρηση μαζικής εστίασης, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας. Αποτελεί επίσης σημαντικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το HACCP έναντι των υπολείπων στον ανταγωνισμό που υπάρχει, ο οποίος είναι πολύ έντονος στις μέρες μας. Το σύστημα HACCP, μπορεί να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των τροφίμων, όταν εφαρμόζονται πιστά τόσο οι αρχές από τις οποίες διέπεται όσο και οι επί μέρους διαδικασίες του σχεδιασμού του. Αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο όταν εφαρμόζεται και συντηρείται σωστά, δίνει εγγυήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ασφάλεια των τροφίμων. Το σημαντικότερο σημείο της αποτελεσματικής συντήρησης του συστήματος HACCP αποτελεί η συνεχής παρακολούθηση και τακτική ανασκόπησή του, παρακολουθώντας τις οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν και μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα και ιδιαίτερα νέες νομοθετικές απαιτήσεις και νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των τροφίμων. Επίσης καθοριστικής σημασίας είναι και ο εκ των προτέρων καθορισμός των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών, σε περίπτωση αποκλίσεων και η λήψη τους πριν το τρόφιμο φτάσει στον καταναλωτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, Μικροβιολογικοί έλεγχοι
Subjects: Π > Πρότυπα διαχείρισης ποιότητας
Π > Ποιοτικές προδιαγραφές
Τ > Τροφή, Βιομηχανία και εμπόριο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 04 Mar 2015 15:45
Last Modified: 04 Mar 2015 15:45
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/304

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top