Προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης ορνίθειου κρέατος (m.pectoralis major) με πρότυπες μεθόδους και συσχέτιση με τις τιμές που προκύπτουν από την τεχνική του εγγύς υπέρυθρου με ανάκλαση (NIR)-Δημιουργία καμπύλης αναφοράς

Σαράφης, Σταύρος (2014) Προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης ορνίθειου κρέατος (m.pectoralis major) με πρότυπες μεθόδους και συσχέτιση με τις τιμές που προκύπτουν από την τεχνική του εγγύς υπέρυθρου με ανάκλαση (NIR)-Δημιουργία καμπύλης αναφοράς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap12_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (11MB)

Abstract

Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν ο προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης (περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνες και λίπος) κρέατος κρεοπαραγωγών ορνιθείων με πρότυπες μεθόδους (AOAC) με παράλληλη εξέταση των δειγμάτων σε φασματοφωτόμετρο του εγγύς υπέρυθρου (Near-infrared-spectroscopy NIR) με σκοπό τη δημιουργία καμπύλης αναφοράς και τη χρησιμοποίηση αυτής για αναλύσεις ρουτίνας στο εργαστήριο. Για την εργασία χρησιμοποιήθηκαν 31 δείγματα ορνίθειου κρέατος (m.pectoralis major) που αναλύθηκαν με τις πρότυπες μεθόδους και τη φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης του κρέατος. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου μπορεί να εφαρμοστεί με υψηλή αξιοπιστία για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες δειγμάτων ορνίθειου κρέατος. Αξιόπιστα αποτελέσματα μπορούν να ληφθούν και για την εκτίμηση της περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Αναφορικά, με τις άλλες δύο παραμέτρους (περιεκτικότητα σε υγρασία και τέφρα) στην παρούσα φάση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου για την εξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων. Περιοριστικός παράγοντας αποτελεί η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία των δειγμάτων αφού αυτά χρησιμοποιήθηκαν μετά από κατάψυξη και απόψυξη. Ωστόσο, η εξέταση μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων στο μέλλον παράλληλα με την εκτίμηση της επίδρασης της υγρασίας στα αποτελέσματα θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της φασματοσκοπίας του εγγύς υπέρυθρου για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης ορνίθειου κρέατος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Δημιουργία καμπύλης αναφοράς, Ορνίθειο κρέας, Πουλερικά, Μυϊκό ιστός
Subjects: Κ > Κρέας
Π > Πρότυπα διαχείρισης ποιότητας
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 04 Mar 2015 15:26
Last Modified: 04 Mar 2015 15:26
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/301

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top