Παραγωγή και ποιότητα προϊόντων έτοιμου φαγητού και εφαρμοσμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας για την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή

Παναγιωτίδης, Αλέξανδρος (2008) Παραγωγή και ποιότητα προϊόντων έτοιμου φαγητού και εφαρμοσμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας για την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap88_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (847kB)

Abstract

Η Hellenic catering είναι μια βιομηχανία τροφίμων η οποία είναι η βασική προμηθεύτρια των αλυσίδων Goodys και Flocafe, επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή ετοίμου φαγητού, σαλατών, σαλτσών και σάντουιτς. Από τα άτομα που απασχολούνται στην εταιρία το 5 % εργάζεται στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου το οποίο διενεργεί καθημερινά ελέγχους στα προϊόντα της εταιρίας. Η επιχείρηση εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας και ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP). Επίσης εφαρμόζει το σύστημα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005 καθώς και σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ΕΛΟΤ EN ISO 14001 καθώς και τα πρότυπα OHSAS 18001:1999 - ΕΛΟΤ 1801:2002, για ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων. Σε μια βιομηχανία τροφίμων οι πρώτες ύλες αποτελούν βασικό παράγοντα για την παραγωγή ενός ασφαλούς προϊόντος για αυτό τον λόγο παραλαμβάνονται από αξιόπιστους προμηθευτές και πραγματοποιούνται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα σύγχρονα εργαστήρια του ποιοτικού ελέγχου ώστε διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια του τελικού προϊόντος. Τα στάδια κατά την παραγωγή ενός ετοίμου φαγητού είναι: προμήθεια ά υλών – αποθήκευση ά υλών – προετοιμασία – μαγείρεμα – μεριδοποίηση –ψύξη – τυποποίηση – συσκευασία – παλετάρισμα – διανομή. Τα τρόφιμα από την στιγμή που θα εισέλθουν στην βιομηχανία μέχρι την τελική προσφορά τους υπόκεινται σε διεργασίες συντήρησης ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητας τους, όπως η ψύξη –κατάψυξη, όπως και σε θερμικές διεργασίες όπως το ζεμάτισμα και το μαγείρεμα.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: HACCP, Μικροβιολογικοί οργανισμοί, Μακροσκοπικοί οργανισμοί, Έτοιμο φαγητό, Διασφάλιση ποιότητας, Hellenic catering, Goodys, Flocafe
Subjects: Κ > Καταναλωτές - Προστασία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 02 Mar 2015 19:17
Last Modified: 01 Apr 2015 11:42
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/284

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top