Προσδιορισμός ωρίμανσης στα μήλα στην περιοχή Άρνισσας με μέτρηση σακχάρων και αντοχή σάρκας σε πίεση

Βασιλειάδου, Ανδρονίκη (2009) Προσδιορισμός ωρίμανσης στα μήλα στην περιοχή Άρνισσας με μέτρηση σακχάρων και αντοχή σάρκας σε πίεση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap27_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (963kB)

Abstract

Το πρώτο κεφάλαιο είναι εισαγωγικό. Ξεκινώντας με λίγα λόγια για την γεωγραφική θέση της Άρνισσας, για το υψόμετρο, το έδαφος και το κλίμα, που επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων. Έπειτα καταγράφονται οι ποικιλίες των μήλων που παράγουν οι κάτοικοι, καθώς επίσης και ο αριθμός των εγκατεστημένων μηλεώνων. Οι περισσότερες ποικιλίες ανήκουν στην ομάδα των κόκκινων. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι διεξοδικότερο. Δίνεται ο ορισμός της ωριμότητας, τα κριτήρια της συλλεκτικής ωριμότητας που εφαρμόζονται μέχρι να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή, όπως και τα χαρακτηριστικά τους που χωρίζονται σε φυσικά και χημικά. Τα φυσικά χαρακτηριστικά, μεταβάλλονται κατά την πορεία αύξησης και ανάπτυξης του προϊόντος. Σ’αυτά συγκαταλέγονται το μέγεθος, το σχήμα, τα επιφανειακά χαρακτηριστικά, απόσπαση καρπού, χρώμα και επίχρωμα, σκληρότητα η μαλάκωμα της σάρκας και φυσικά το βάρος του καρπού. Τα χημικά χαρακτηριστικά, επηρεάζουν και αυτά με την σειρά τους τον προσδιορισμό ωρίμανσης των μήλων. Τέτοια είναι τα διαλυτά στερεά συστατικά, το άμυλο και τα οξέα, η μέτρηση των οποίων γίνετε με διάφορα όργανα (διαθλασίμετρα, πιεσόμετρα). Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τα όργανα που χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνει η μέτρηση αντοχής σάρκας σε πίεση καθώς και η μέτρηση διαλυτών στερεών συστατικών. Στο επόμενο κεφάλαιο καταγράφονται τα συμπεράσματα που απορρέουν από όλα τα παραπάνω. Αξιοπρόσεκτη είναι η παρατήρηση ότι το 2008 ήταν η πρωιμότερη καλλιεργητική περίοδος λόγω της ανομβρίας και της αυξημένης θερμοκρασίας. Τέλος, παρατίθενται διάφορες μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή σχετικά με τις ποικιλίες όσον αφορά τα διαλυτά στερεά συστατικά και τη συνεκτικότητα της σάρκας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Μήλα, Καλλιέργεια μήλων(Άρνισσα), Ποικιλίες μήλων, Οξέα φρούτων, Σάκχαρα φρούτων
Subjects: Μ > Μηλιά
Ο > Οπωροφόρα δένδρα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 02 Mar 2015 11:47
Last Modified: 01 Apr 2015 08:43
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/266

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top